Разходки над древна Сердика и "ту кафенце, ту сандвич" ще пълнят хазната

Вежди Рашидов назначи Симеон Дянков за главен археолог

От 20 август софиянци и гостите на столицата ще могат да се разхождат над улиците на древна Сердика и да наблюдават реставрацията на археологическите находки през стъклен купол, след като Ларгото в центъра на града става пешеходна зона.

 

Така културата ще носи пари и "ту минерална водичка, ту кафенце, ту сандвич, все ще оставят парички в държавата", коментира пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов. В сряда при проверка как вървят строително-монтажните работи на първия етап от реализацията на проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", финансиран с близо 16 млн. лв. по оперативната програма "Регионално развитие", той назначи финансовият министър Симеон Дянков за главен археолог на България.

 

Църквите и римските мозайки, съхранявани в музеи при строителните дейности за метрото, ще бъдат възстановени на местата, където са открити от археолозите, обясни Рашидов.

 

На Ларгото ще има дръвчета, каменни пейки и осем площадки с мозайки, наподобяващи римските оригинали, които ще бъдат експонирани под стъкления купол.

 

Идната седмица ще бъдат поставени стъклени прегради, а след това и временни мостчета за преминаване над разкопките под бул. "Княгиня Мария Луиза" при ЦУМ. Така продължаващите археологически проучвания ще са своеобразна атракция за преминаващите - след официалното откриване на метростанцията на 31 август, каза министър Рашидов.

 

Друга любопитна находка по думите му е църквата от ІV век, която ще бъде експонирана в самата метростанция, където е разкрита. Вторият етап от проекта е свързан с археологическите нива под пл. "Независимост" и под бул. "Кн. Мария Луиза", а третият - с археологическите нива между бул. "Кн. Мария Луиза" и сградата на ЦУМ. Обектът трябва да е изцяло завършен през 2013 г.

 

"Това ще бъде най–любопитният център. В Европа няма подземна археология такава. И това е най–радостното, че метрото не позволихме да мине, сега премиерът е горд с това, което правим, нали трябваше време да се убеди – нищо лошо няма, нали всеки гледа да не загуби пари", каза Рашидов, цитиран от БГНЕС.

 

Като сравни археологията с риболова пък, министърът на културата обясни трите етапа на строителството. "Има вода, има тапа! Един Господ знае какво има под водата, един Господ знае какво ще се случва над водата! Чакаме и гледаме една тапа. Така е и с археологията: Само Господ знае какво има още под земята", посочи той и допълни, че за съжаление надолу няма как да се продължи.

 

"Навремето е имало едни добри чичковци – комунисти, ударили едни бетони долу и ние стигаме просто до тези граници нали и са построили тези хубави мастодонти, наистина те са здрави сгради", заключи Рашидов с поглед към сградите на Министерски съвет, президентството и бившия Партиен дом и посочи, че е имало и идеи те да се съборят заради археологията.

 

По думите на Рашидов до преди три години не е имало тема "археология" и тя се е възродила в сегашното управление. Сега се говори за археология в цяла България и по морето, и за долината на тракийските царе, където според него е "уникално, по-хубаво, отколкото в Египет".

 

"Ако всяка година, всяко правителство беше разкривало по един обект, сега щяхме да имаме 30 или 40 обекта разкрити. Явно, че това не е било приоритет и никой не е искал да го прави", констатира Рашидов. "Вече имаме главен археолог като Симеон Дянков, това значи, че има отношение към това, което става. Казвам го като една шега, но в тази шега има много истина", каза още той.

 

Според него бъдещето на страната ни е "едно модерно земеделие и един културен туризъм" и "открехна и журналистите", че колегата му в Турция е споделил, че в бюджета му влизат 23 млрд. от културен туризъм, а от туризъм 28 млрд. След като обясни, че "аз малко ги чаткам тези неща, ги разбирам", Рашидов посочи, че това е първото българско правителство, което направи национална карта за развитие на културния туризъм.

 

След като обясни как ще изглежда комплекса, министърът застана в една от строящите мозайки министърът сподели: "Аз съм много щастлив от себе си и мога още утре да си отивам! Свърших си работата", посочва още БГНЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България