Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Разиграването на родителите с бележки за ваксини се оказа законно

Личните лекари трябвало да отчитат имунизациите не двойно, а тройно

2 коментара
Снимка: Архив БГНЕС

Разиграването на родителите на стотици хиляди деца в столичните училища и детски градини да вадят бележки от личния лекар за направените имунизации се оказва напълно законно.

Това става ясно от резултатите от двумесечна проверка на казуса, направена от Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ).

През септември, в седмиците около началото на учебната година, стотици хиляди родители и хиляди лични лекари не само в София, но и в страната бяха вдигнати по тревога да вадят или издават безсмислени здравни бележки, за да могат децата да тръгнат на училище и детска градина. Изискваната документация включваше бележка за направените имунизации със серийния номер и дозата на ваксината, карта за здравния статус и бележка, че детето не е в контакт със заразно болен три дни преди 16 септември.

В резултат, седмици наред кабинетите на личните лекари бяха затрупани от изнервени хора, отсъстващи от работа, за да чакат с часове да вадят формулярите, поради което бе затруднен достъпът до лекарската помощ на реално болните.

Проверката на ДАЕУ е въз основа на чл. 2 от Закона за електронното управление, който предвижда, че административен орган не може да иска от гражданите предоставянето или доказването на вече събрани или създадени данни, а е длъжен да ги събере служебно от първичния администратор на данните.

Личните лекари сега подават данни за направените от тях имунизации на две места – в регионалните здравни инспекции и в здравната каса. Въпреки че би трябвало да има данни за ваксините, във връзка с епидемията от морбили през август Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) разпореди на учебните заведения да изискат от родителите бележки за пълния имунизационен статус на децата.

Докато отговаряше за електронното правителство, вицепремиерът Томислав Дончев бе призовал гражданите да го сезират, ако от тях се изисква информация, която органите сами могат да съберат по служебен път, защото това е в нарушение на закона.

В случая със здравните бележки обаче според ДАЕУ нарушение на закона няма, защото нито личните лекари, нито учебните и детските заведения се водят "първичен администратор на данни".

"Указанията, дадени в писмо на СРЗИ до ръководителите на детските и учебни заведения, не биха могли да се квалифицират като пряко нарушение на Закона за електронното управление (ЗЕУ), на първо място защото, както личните лекари, така също и учебни и детските заведения не попадат в обхвата на легалното определение за първичен администратор на данни", отговарят от ДАЕУ на въпроси на Mediapool.

От агенцията посочват, че според две наредби личните лекари са длъжни да информират медицинските специалисти в детските и учебни заведения за имунизационния статус на децата до 7 дни след започване на учебната година. На практика обаче това става не служебно, а чрез родителите, които се явяват куриери. Според ДАЕУ здравният министър е този, който би трябвало да упражни контрол дали джипитата спазват задължението си. Не е ясно обаче как точно се очаква медиците, които към момента се отчитат двойно за ваксините, да го правят и тройно – пред десетките учебни заведения на пациентите си.

ДАЕУ е установила още, че НЗОК разполага с персонализирана информация за направените имунизации на децата. Здравните инспекции също имат данни, но те са обобщени, а не персонализирани. Затова една от препоръките на ДАЕУ е СРЗИ да изгради "адаптер и връзка през средата за междурегистров обмен RegiX, поддържана от ДАЕУ" с базата данни на НЗОК, така че във всеки един момент здравната инспекция да има информация за направените ваксини при данни за възникнала епидемиологична обстановка в страната или в определени райони. Агенцията за електронно управление била готова да съдейства с адаптера.

От здравното министерство са отговорили на ДАЕУ, че в неопределеното бъдеще ще се създаде уеб-базиран национален имунизационен регистър, който ще е част от единната здравна информационна система. За разработването на регистъра вече има сключен договор с изпълнител и той е бил пуснат тестово в две лекарски практики. Предвижда се регистърът да бъде въведен във всички практики на личните лекари и в районните здравни инспекции.

Никой не знае кога това реално ще се случи, а и няма повод да се бърза, защото държавата съвсем законно и безплатно винаги може да ползва куриерските услуги на родителите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. pepe
    #2

    Добре де, нали Столичната здравна инспекция е една от институциите, към които се подават данните от лекарите /и очевидно събира и обработва такива данни/. Защо, де'а, наместо да разпорежда на училищата да искат точно тези данни от родителите /с които пак да припомня - тя самата оперира/, не им ги предостави? /аз знам отговора де - да не си правят "кушия" чиновниците в нея, макар че на тях би трябвало да е много по-лесно да предоставят тези данни, просто да не си размърдат дебелите з.дници, да я правят

  2. Irina Tsvetkova
    #1

    Има и друг, още по-важен проблем - при смяна на личен лекар се оказва, че водената информация за статуса на пациента, включително поставените ваксини, не може да се прехвърли към новия личен лекар по служебен път. От юни тази година нашия личен лекар се пенсионира (за което разбрахме съвсем случайно, защото по никакъв начин не бяхме уведомени от стария лекар)и вече сме при друг, който обаче не може да си вземе досегашната информация за нас като пациенти от предишния лекар, за него ние сме празен

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.