Разиграването за коледните добавки към пенсиите продължава идната седмица

Разиграването за коледните добавки към пенсиите продължава идната седмица

Създаваното напрежение с неизвестните дали ще се платят или не коледни добавки към пенсиите ще продължи и следващата седмица, след като министърът на финансите Симеон Дянков заяви в сряда, че яснота по въпроса ще има след 8-ми декември, когато излязат данните за бюджетния дефицит за ноември и отново повтори тезата с притеснението му за възстановяването на пари от Европейския съюз.

В същото време президентът Плевнелиев коментира, че досегашният дефицит е "комфортен", по-малък е от планирания в началото на годината и не може коледните добавки да са предмет на ежедневни коментари, а трябва да са обект на планиране.

 

"Правителството е планирало още в началото на годината дефицит от 1.3 процента, същевременно към момента ние сме на по-малък от този дефицит, вероятно ще приключим с дефицит около 0.7 – 0.8 процента. Разбира се финансовият министър би могъл да има допълнително аргументи, за които аз не знам, но много е важно да планираме дългосрочно, правилно, включително и коледните добавки", каза държавният глава пред журналисти.

 

Според Симеон Дянков данните от бюджетния дефицит за ноември ще са определящи за това дали ще има коледни добавки. За октомври недостигът е бил 74 млн. лв., към момента общо дефицитът е около половин милиард, а в бюджета до края на годината е заложен дефицит от 1.2 млрд. лв., обясни той.

 

По думите му голямото неизвестно не е националният бюджет, а европейските плащания, от които ни се дължи близо 800 милиона лв.

 

Данните на Дянков за дължимото от ЕК по европейски програми обаче силно се разминават с информацията, предоставена от евродепутата от БСП Ивайло Калфин, който наскоро обяви, че Брюксел е изплатил 207.9 млн. евро от общо дължими към ноември 400.2 млн. евро. За разплащане остават още 192 млн. евро. Междувременно обаче министърът на еврофондовете Томислав Дончев съобщи, че са пратени заявки за възстановяване на още 160 млн. евро от еврофондовете в националния бюджет.

 

"Аз не съм популист, аз не искам да давам пари, които нямам, ако за ноември бюджетът е на дефицит, такива пари няма да има", заяви Дянков в духа на предишните две години, когато също до последния момент се коментираше в различна посока изплащането на коледните добавки за пенсионерите и в крайна сметка такива имаше, макар и в символични размери.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?