Разиграващият се "обрат" около АЕЦ "Белене" е жалка подигравка

Казва Мария Капон, председател на Единна народна партия

Разиграващият се "обрат" около АЕЦ "Белене" е жалка подигравка

Г-жо Капон, вашата партия започна инициатива за информиране на гражданите срещу възобновяването на проекта АЕЦ "Белене”. Какъв е коментарът ви на новите изненадващи развития с поява на американски инвеститор, който има желание да реализира проекта като изцяло частен?

Като жалка подигравка. Питам ви, как си представяте министър в Съединените щати или Франция да доведе двама души в сенатска комисия и да каже: "Ако промените решение на парламента, ще си признаем кой стои зад тези двама души и този консорциум”?! Това е абсурд! А точно това се случи вчера. Ами извинявайте, но зад тях теоретично и Ал Каида може да стои.

Как така ще се променя решение на Народното събрание? Няма ли служби в тази страна, за да проверят реалната собственост? Предлагам първо службите да поработят като започнат от Швейцария в издирването и после да докладват на Цецка Цачева, за да охладят нездравия блясък в погледа ѝ.

На всичко отгоре стана ясно, че тези хора не разбират от този бизнес, защото никога не са притежавали и оперирали ядрени мощности. Бидейки зле запознати, казаха, че проектът "Белене” е одобрен, а такова одобрение от Агенцията за ядрено регулиране няма. Казаха, че е технологично поколение 3+ с пасивни защити, а дори половината комисия в парламента знае, че реакторите за "Белене” са поколение 2+, модел 1992 г.

Какво значи изречението "справедлива оценка на пасивите и активите на НЕК в проекта”? Ами те могат да ги изкупят на 20% от стойността и да кажат, че е справедливо. Нали приятелите на г-н Овчаров твърдяха, че ако се скараме с руснаците и спрем "Белене”, ще имаме проблеми с удължаване на V и VI реактор в "Козлодуй”.

Ако случайно след 5 години този частен проект бъде "продаден” и официално на "Росатом”, то какъв интерес ще имат руснаците на Овчаров да удължават живота на евтиния ток от V и VI блок на "Козлодуй”? Никакъв! Ще им е по-добре да купуваме скъпия ток от "Белене”. Едното ще е българска централа с евтин ток, а другото руска със скъп. Проста сметка с много нули. Пак пари, които ще отлетят от нашия джоб, както стана с природния газ.

Не на последно място - какво става с онази комисия за "Белене”, с която управляващите ни проглушиха. Та един от основните участници в проекта, който сигурно ще бъде проверяван от комисията, е именно г-н Богомил Манчев, който вчера гордо маршируваше в парламента редом с министъра. Кого ще разследват?

Остава усещането, че ГЕРБ се опитаха и спряха огромна далавера на кръгове от БСП и я пуснаха обратно, когато се включиха в нея лично, но това засега е само усещане. Дано да бъркам.

Какви са аргументите за информационната ви кампания срещу възобновяването на проекта "Белене”?

Няколко мотива ни доведоха до това решение. Първо, с месеци слушахме и гледахме една добре платена, но подвеждаща кампания на БСП и нейни подопечни организации. Насажда се фалшив патриотизъм, че проектът "Белене” е гордост за икономиката и извор на блага, а не скъпо съоръжение, отдавна надминато в технологично отношение.

Второ, ГЕРБ взеха решение най-после за спирането на проекта и млъкнаха. Хората не разбраха защо. А от вчера след случката в парламента, може би започна да се изяснява защо. Не на последно място знаем, че освен нас в Единната народна партия, още много колеги са изтъквали сериозни аргументи срещу "Белене”. И Иван Иванов от ДСБ, и Мартин Димитров от СДС, и хора от неправителствения сектор като Огнян Минчев, и икономисти като Красен Станчев. Но за нас отговорният ход е не просто да кажем становището си, то е известно от години, а да информираме хората. Те не биват да бъдат лъгани и тикани към референдум, без да знаят за какво загробване на икономиката става дума.

Колко партии и организации ви подкрепиха досега?

Странното е, че на този етап ни подкрепят повече организации и експерти. Дори обикновени хора. Партиите засега се въздържат поради отдавна насадения комплекс, че не бива да се работи за идея, предложена от някой друг, независимо, че е добра и полезна за обществото. Това е смешно. Каузата е национална и засяга стратегическите интереси на страната. Много е дребнаво да се гледа през призмата на едноличните сметки, още повече, че ЕНП заяви, че не претендира за някаква доминираща роля в тази информационна кампания, но не можем и да мълчим, докато другите се наканят.

Говори се, че с този ход подкрепяте кабинета – поне досегашната му позиция за отказ от АЕЦ "Белене".

Това е удобен, но много наивен аргумент на БСП. Ние от Единната народна партия далеч преди ГЕРБ и правителството му сме заявили нашата позиция и тя е непроменена. Както видяхте, ГЕРБ отново са на път да сменят позицията си. Може би се уплашиха от предстоящите избори и от факта, че застават срещу много мощни и добре финансирани интереси. Това, ако е само политическо сметкаджийство, няма да е ново, но за съжаление е демонстрация и на национална страхливост в лицето на правителството.

Цял живот сме работили страната ни да бъде пълноправен член на НАТО. Какво да направим, че редът ни дойде по време на президента Първанов, а той смени позицията си в полза на НАТО. От самото начало ние вдясно поставяхме приоритет да влезем в Европейския съюз. Нима се оказваме леви поддръжници, защото това се е случило в мандата на Станишев?

Споделяне

Още по темата

Още от Интервюта