Разказът “Вида“ не затруднил седмокласниците, дори им вдигнал успеха

Разказът “Вида“ не затруднил седмокласниците, дори им вдигнал успеха

Разказът “Вида“ от Иван Джуренов, който се падна на седмокласниците на изпитите за гимназиите и предизвика широка полемика, не е затруднил децата. Това сочат резултатите от външното оценяване след седми клас, което тази година за първи път беше обединено с модул за кандидатстване в профилираните паралелки.

Зам.-министърът на образованието Милка Коджабашиева съобщи в сряда, че на първия модул, който се състои от тестови задачи, учениците са изкарали средно 4.25, докато на втория модул, в който е преразказът, средният успех е 4.72.

Доста висок процент от явилите се на изпита обаче не са работили по втория модул. 40% от седмокласниците са решавали само теста и не са писали преразказ, за да повишат шансовете си за по-добра оценка, която би им осигурила място в профилираните гимназии.

Въпреки това обаче при отличен успех на първия модул дете, което не е писало по втория има възможност да се класира за елитна паралелка. По български език от общо 59 493 явили се 35 565 са избрали да участват във втория модул, а по математика престрашилите се да решават задачи от втория модул са още по-малко – 22 732. По математика на първата част от изпита средният успех е добър 4.16, а във втората – 4.36.

Коджабашиева коментира, че като цяло резултатите от националното външно оценяване на учениците след седми клас тази година показват устойчивост по математика и по-добър резултат по български език и литература. Според нея високият резултат по български език е радостен предвид критиките, че децата са неграмотни.

Въпреки по-високият резултат по български език, шестиците по математика са повече. На изпита по математика има 192 отлични оценки, а по български – 72.

Коджабашиева съобщи, че за следващата година след седми клас ще остане същата изпитна форма, но в следващите години с промяната в Закона за училищното образование ще има промени.

"Все пак писането на текст и решаването на задачи не може да отпадне, защото трябва да се оценят и тези компетенции. Тепърва ще се уточни дали по литература ще се прави преразказ или друг текст", каза Коджабашиева.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?