Разкол в лагера на Брекзит: Борис Джонсън няма да се кандидатира за премиер

Неговият съюзник Майкъл Гоув и опонентът му Тереза Мей ще се борят за лидерството

Разкол в лагера на Брекзит: Борис Джонсън няма да се кандидатира за премиер

Политическите катаклизми във Великобритания след вота за напускане на ЕС поеха рязък и неочакван обрат в четвъртък, когато бившият кмет на Лондон Борис Джонсън заяви, че няма да се кандидатира за лидер на Консервативната партия и съответно за премиер.

Съобщението дойде след като министърът на правосъдието Майкъл Гоув, който заедно с Джонсън бе начело на успешната кампания за излизане от Европейския съюз, изненадващо обяви своята кандидатура за лидерския пост.

Министърът на вътрешните работи Тереза Мей, която подкрепяше оставането в ЕС, също анонсира кандидатура си.

Очакванията бяха Майкъл Гоув да помогне на Джонсън в спечелването на лидерското място, но той каза, че събитията след референдума на 23 юни са наклонили везните в друга посока.

Резултатът от референдума тласна страната в неизвестност. Премиерът Дейвид Камерън бе принуден да подаде оставка, с което се отвори политически вакуум. Неочакваният обрат седмица след референдума откроява друга разделителна линия в Консервативната партия, която вече бе дълбоко разединена след кампанията за вота – разривът между двамата водачи на кампанията в полза на Брекзит.

Задълбочаващият се разрив повдига нови въпроси за това кой ще ръководи Британия в периода, когато тя трябва да преформулира бъдещето си след вота за излизане от ЕС. Наследникът на Камерън трябва да преведе страната в преговорите за приключване на 43-годишното ѝ членство в съюза и да я обедини след разединението в резултат на референдума.

Аз не мога да бъда човекът, който ще замени Камерън

Джонсън заяви в четвъртък, че след консултации с колеги, "предвид ситуацията в парламента," той е стигнал до извода, че човекът, който ще замени Камерън, "не мога да бъда аз".

Сега е "момент на надежда и амбиция" в Обединеното кралство, каза Джонсън на пресконференция, добавяйки: "Това е нашият шанс да обединим нашата партия около тези ценности и в същото време да обединим нашата страна и нашето общество."

Сега е жизненоважно в Консервативната партия да съберем заедно всички, които са агитирали както за излизане от ЕС, така и за оставане, допълни той.

Името на новия британски премиер се очаква да стане ясно на 9 септември, след като гласуват 150-те хиляди членове на Консервативната партия, които ще трябва да изберат между двама финалисти, излъчени от нейните депутати.

Оттеглянето на Джонсън поставя Тереза Мей в силната позиция да претендира, че е кандидатът, който е в състояние за обедини разединените партия и държава, пише "Файненшъл таймс".

Тереза Мей обеща да изведе страната от ЕС и да излекува разделението

Мей заяви, че може да осигури силното ръководство, от което страната се нуждае, за да определи бъдещите си отношения с ЕС.

Заради твърдата ѝ политика, 59-годишната Мей, назначена за вътрешен министър от Камерън през 2010 г., понякога е наричана новата Маргарет Тачър.

"Днес аз давам старт на кампанията си с цел да стана лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания", пише Мей в писмото си, публикувано в "Таймс".

Тереза Мей потвърди, че ще изкара Великобритания от ЕС. Макар че отстояваше оставане на страната в съюза, при обявяването на кандидатурата си в четвъртък тя каза: Няма да бъдат правени никакви опити за повторно обединение през задната врата и няма да има втори референдум.

Тя обаче каза, че разговорите с ЕК ще продължат години и официалните преговори по развода – активирането на чле. 50 от Лисабонския договор – няма да започнат преди края на годината, независимо от натиска на Брюксел за бързо стартиране на процедурата.

Според нея след референдума страната има нужда от силен и признат лидер, за да премине през този период на икономическа и политическа несигурност и да договори най-добрите условия за излизане от ЕС. Тереза Мей се ангажира да лансира радикална програма за социални реформи и да направи Великобритания страна, подходяща за всички.

"Някои хора трябва да си спомнят, че властта не е игра, а сериозна работа с реални последици за живота на хората", добавя тя, визирайки смятания досега за неин главен съперник – Борис Джонсън.

Изненадващата кандидатура на Майкъл Гоув

По-късно в четвъртък министърът на правосъдието Майкъл Гоув изненада с изявление, че се кандидатира за приемник на премиера Дейвид Камерън.

Гоув заяви в комюнике, че не може да гласува доверие на Борис Джонсън да бъде министър-председател. "Със съжаление стигнах до извода, че Борис не може да поеме лидерството или да изгради екип за задачата, пред която сме изправени" - преговорите за излизане на Великобритания от ЕС, посочи той.

По-рано Майкъл Гоув сам отхвърляше възможността да се кандидатира, отбелязва АФП.
"Казах неведнъж, че не искам да стана премиер. Събитията от четвъртък насам обаче натежават на везните", обясни той.

В имейл, изтекъл в пресата в четвъртък, съпругата му Сара Вайн, журналистка от "Дейли мейл", настоява той да поиска гаранции от Борис Джонсън, преди да го подкрепи. Тя пише също, че бившият кмет на Лондон не е ценен твърде високо нито в партийните среди, нито от Пол Дакър - влиятелния главен редактор на "Дейли мейл", нито от Рупърт Мърдок, собственика на "Сън" и на "Таймс". Тя не отрече по-късно писаното в имейла, допълва АФП.

Останалите кандидати

В четвъртък кандидатурата си обяви и британската депутатка Андреа Лийдсъм, известна с подкрепата си за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

"С радост обявявам, че се кандидатирам за лидер на консерваторите", написа в Туитър Лийдсъм, която е държавен министър в министерство на енергетиката и климатичните промени.

Очаква се по-късно в четвъртък това да направят и Лиъм Фокс, бивш министър на отбраната, и министърът на труда и пенсиите Стивън Краб.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?