Разкриха опасна банда, извършвала магистрални грабежи

Разкрита е въоръжена група, която преди 3 г. е откраднала камион с цигари на стойност 140 хил. лв. Това съобщи днес шефът на Националната полиция ген. Васил Василев.

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов определи групата като една от най-опасните, действащи в страната. Според него бандата е извършитела и други грабежи, при които си личи същия почерк.

От общо 18 участници в престъпната организация полицията е задържала шестима, които са преки извършители на кражбата през 2000 г., двама от тях са служители на столичното Пето РПУ, сектор Охранителна полиция. Останалите съучастници са пръснати в София, Кюстендил, Димитровград, Сливен, Стара Загора и в момента се издирват от полицията. Всички лица от групата са криминално проявени за кражби, рекет и въоръжени грабежи, обясни ген. Василев.

Въоръженият грабеж на камиона бил извършен в землището на село Плодовитово, Старозагорско. Полицаите А. М. /31 г./ и В.К. /28 г./, облечени като катаджии, спрели камиона с полицейска бяла лада. През това време останалите четирима от бандата нападнали пътниците. Крадците също били маскирани като полицаи и пребили жестоко пътуващите в ТИР-а. Те ги блъскали и били, дори когато жертвите били вече завързани с белезници.

Цигарите били закарани в предварително набелязан склад, след което започнал нелегалният им пласмент на пазара. Цялата верига на престъплението е разкрита, задържаните са предадени на следствието, каза генерал Васелив.

Полицаите А.М. и В.К. направили пълни самопризнания. Според тях през декември единият получил предложение от тежко криминално проявено лице да се включи в престъпния бизнес с кражбата на камиона като срещу услугата е трябвало да получи 50 хил. лв. Служителят на МВР първоначално не се съгласил и насочил криминално проявените към свой колега. През декември групата се събрала и определила план на действие, в който се включили и двамата полицаи. Те признали, че за съучастието си получили съответно 5000 и 2000 лв.

Ген. Бойко Борисов обясни, че задържаните от групата са извършвали грабежи, преоблечени като катаджиии, а в покушенията им са участвали винаги и служители на МВР, които са спирали автомобилите. В момента се проверяват всички грабежи с подобен почерк от 2000 насам. Най-вероятно крадците са получавали поръчки от конкуренти в бизнеса, които са им посочвали камионите със стока, предполагат от МВР.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?