Разкрит е крупен незаконен добив на инертни материали от р. Струма

Крупен незаконен добив на инертни материали от коритото на река Струма в землището на петричкото село Дрангово е бил разкрит при акция по разпореждане на Върховна административна прокуратура. Тя е била извършена от икономическа полиция, жандармерията, представители на Басейновата дирекция "Западнобеломорски район" и екоминистерството, в което се е включил и ресорният министър Емил Димитров – Ревизоро. Това съобщиха от пресцентъра на подопечното му ведомство.

На място са били открити няколко тежки камиона и багери. В близост до коритото на реката е намерена фадрома и товарен камион с мокър инертен материал. В съседното село Ръждак са били открити около 2-3 хил. куб. м депониран материал.

Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична, отбелязаха от Министерството на околната среда и водите.

Според събраните досега данни в незаконния добив са замесени няколко фирми на територията на две общини в Благоевградска област. Кои са те не се съобщава.

В момента се прави оглед на коритото на реката в участъка от Петрич до Кулата.

Добивът на инертен материал от речните корита в България е забранен. По случая е образувано досъдебно производство. Следствените действия продължават със съдействието на органите на екоминистерството.

Споделяне

Още от България