Разкрита е далавера със земите на селскостопанските техникуми

Разкрита е далавера със земите на селскостопанските техникуми

Разкрита е поредната далавера на старото ръководство на Министерството на земеделието и храните, което обединило всички земи на намиращите се под негов контрол селскостопански техникуми и продало терените за жълти стотинки. Това са докладвали от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) на премиера Бойко Борисов, съобщи самият той пред журналисти в неделя по време на посещението си във Варна, където участва в честването на 130-ата годишнина на българските Военноморски сили

"Ако това е вярно, това ще е по-голяма далавера от замените с гори", заяви Борисов. Той отсече, че “днешният празник няма да го разваляме с това какво са правили ония разбойници през годините, но видяхте заменките на гори, половината "Галата" са взели“.

От Министерството на земеделието и храните уточниха пред Mediapool, че става въпрос за опитни полета и други земи на селскостопанските техникуми, колежи и на научните институти на подчинение на агроминистъра, които са се намирали в близост до морето или попадат в терени за отчуждаване за пътища.

Инспекторатът на МЗХ, който започна масовите проверки в структурата на ведомството, със съдействието на ДАНС и прокуратурата проверява терени, в близост до курорти, в Добруджа, както и край София, разположени на опетитни места. 

"Още е трудно да се прецени за колко декара става въпрос, но терените са крупни", допълниха от пресцентъра на ведомството.

В далаверата са намесени и директорите  на учебните и научните заведения, които предлагали продажбата на министъра на земеделието, а той одобрявал сделките.

Заради схемата, в която е замесена и Българската селскостопанска академия, ще бъде уволнена шефката ѝ Светла Бъчварова, която запази поста си и го съвместяваше с длъжността на заместник-министър на земеделието и храните в кабинета на коалицията между БСП, ДПС и НДСВ. Според запознати Бъчварова (БСП) вероятно ще бъде подведена под съдебна отговорност заедно с бившите министри на земеделието Нихат Кабил и Валери Цветанов, ръководили МЗХ в предишния мандат. Последните двама се очаква да отговарят и за скандалните замени с държавни горски и поземлени терени.  

“Виждате, че едно по едно нещата вървят, всички заработиха много добре, така че следващите два-три месеца те ще си получат заслуженото", заяви Борисов. Той допълни, че не е съдия, но със сигурност ще има скоро присъди, защото съдебната система е разбрала какво искат от нея от ЕС.

По думите на премиера вече се забелязва промяната в правораздавателната система.

Борисов съобщи още, че във вторник или в сряда ще бъдат уточнени имената на новите областни управители в страната.

Споделяне

Още от България