Разкрити са опити за измама със земеделски земи чрез "бели петна"

Министерство на земеделието изпрати 79 сигнала до прокуратурата, подготвя промени в закона

Разкрити са опити за измама със земеделски земи чрез "бели петна"

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е предало на прокуратурата 79 случая на опит за измама с хиляди декари земеделски земи. Те са регистрирани в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол, съобщиха от МЗХ във вторник.

Такива опити се правят почти всяка година при заявяване за подпомагане на площите за следващата стопанска година и са свързани основно с т.нар. "бели петна". Това са земи, чиито собственици не подават заявления за подпомагане и съответно не получават евросубсидии.

За да не пустеят, тези "бели петна" се дават за обработване на големите арендатори, които по закон са длъжни да преведат средната рента за ползването им по сметка на съответната областна дирекция "Земеделие". Така, ако един ден собственикът на имота реши да си потърси парите, има възможност да си ги получи в срок до 3 години.

Община Вълчедръм, например, отдава такива терени едновременно на четири фирми, чиито управители и съдружници сключват помежду си договори, без да са собственици на парцелите. Те подписват помежду си договори за наем на земите със срок от 3 години, с нотариално заверени подписи и ги регистрират в службата по вписванията, без да са упълномощени от собствениците да управляват имотите им, показа проверка на омбудсмана Мая Манолова след сигнал на 160 потърпевши.

Според тях за порочната практика допринася вратичка в Закона за арендата в земеделието, която била направена в последния ден от работата на 43-ото Народно събрание. Поправката предвиждала да отпадне изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в службата по вписванията, която доказва собствеността, твърдят потърпевшите.

Не стана ясно как нотариус е заверил договор за аренда без да присъства собственикът на имота.

Междувременно от Районната прокуратура в Лом съобщиха, че заедно с икономическа полиция са започнали проверки на договори за наемане на земеделска земя в общините Якимово и Вълчедръм.

Проверките са по сигнали на общинските служби по земеделие. Те са подадени заради неясна връзка на наемателя на земята със собственика ѝ. В общините Якимово и Вълчедръм, известни като областта "Златията", се обработват над 300 000 декара плодородна земя. Проверките ще установят дали наемателят има пълномощно от собствениците и дали няма представени фалшиви пълномощни, е посочено в съобщението на прокуратурата.


На други места измамите с "белите петна" стават по друга схема. Арендаторите имат списък със собствениците на такива имоти и ги издирват за сключване на едногодишни договори. В случаите обаче, когато въпросните собственици не могат да бъдат намерени (а вероятно и не са търсени), се подписват договори от тяхно име, без да им се плаща рента и най-вероятно и без да превеждат парите по общинската сметка.

За да защити интересите на собствениците, още при първите сигнали за опити за измама, министърът на земеделието Румен Порожанов разпореди на областните дирекции "Земеделие" всички договори, представяни за регистрация в общинските служби по земеделие, да бъдат проверени за връзката на наемодателя със собствеността на имота или наличието на пълномощно от собственик.

Когато такава връзка не е установена, служителите на общинска служба по земеделие искат от вносителите на договора за регистрация да представи допълнителни доказателства. Ако не могат да направят това, общинска служба по земеделие не регистрира договорите и уведомява районната прокуратура.

За коректните стопани обаче искането на допълнителни документи означаваше ново разкарване по администрации и разходи за вадене например на удостоверение за наследници. С изискването на допълнителните документи МЗХ твърди, че е предотвратило възможността да бъдат регистрирани фалшиви договори за аренда.

Освен това са предотвратени и случаи, в които биха се създали условия за спор за право на ползване между договори, сключени със собственици и такива с наемодател, който не е бил упълномощен.

За да не се допускат в бъдеще подобни случаи, се подготвят законодателни промени, които предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане, се казва в съобщението на земеделското министерство.

Промените са насочени към предотвратяване на злоупотребите, свързани с ползването на "белите петна" и защита интересите на собствениците на земеделски земи. Предвижда се възможност общинските служби по земеделие да проверяват по служебен път правата на собственост по всеки представен договор за аренда или наем.

Темата беше обсъдена между министъра на земеделието Румен Порожанов и омбудсмана Мая Манолова. Съобщено бе, че двете институции са изразили солидарна позиция и виждания по решаване на проблемите, както и ще си сътрудничат при подготовката на законодателните промени.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?