Разкритикуван от Радев, Борисов анонсира "ново развитие" около шпионските скандали

Президентът ще търси отговорност от правителството му за пробива в националната сигурност

Борисов и Радев, сн. БГНЕС, архив

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че тази седмица предстои "ново развитие" около шпионските скандали с Русия у нас, след като малко преди това президентът Румен Радев разкритикува правителството му, че е допуснало пробив в националната сигурност.

"Сега като знам какво работихме до скоро. Сега нарочно не искам да се виждам вече със службите. Тази седмица ще има още развитие по тази тема", каза Борисов на среща с организацията на ГЕРБ в София.

Той каза, че Радев досега не се е произнесъл за шпионските скандали и няма позиция за конфликтите между НАТО и Русия.

"Той нито веднъж не се произнесе за Алексей Навални. Целият демократичен свят призовахме той да бъде лекуван и освободен, но той не се е произнесъл. Не се е произнесъл за шпионските скандали, за изгонените руски дипломати. Няма позиция срещу шпионите, взривовете, не е подкрепил Чехия", каза Борисов.

Радев ще търси отговорност на Борисов

Преди това президентът Румен Радев каза, че е време българското правителство (на Бойко Борисов – бел.ред.) да осъзнае своята отговорност за шпионските скандали.

"Това правителство се провали в гарантирането на сигурността на класифицираната информация", каза Радев в събота.

Той визира обявената от прокуратурата за неутрализирана шпионска мрежа в полза на Русия, в която участвали и действащи служители на военното разузнаване и Народното събрание.

"Имат отговорност службите и органите пряко подчинени на МС и лично на премиера, те дават допуск до класифицирана информация, тук трябва да се търси сериозна отговорност, трябва да има задълбочен анализ и аз съм изискал такъв, анализ какви са причините да имаме този пробив в нашата система за сигурност. Трябва да се намери отговор защо се е случило това, каква е отговорността и какви са мерките. Това е работа, която предстои да вършим със следващото правителство", каза Радев.

Той не коментира по същество скандалите между НАТО и Русия от последната седмица, в които има и българска следа.

"Ще реагираме винаги при незаконна дейност"

В събота и външната министърка в оставка Екатерина Захариева пред бТВ разкритикува президента, че не е взел отношение по нито един от международните скандали, свързани с Русия.

Тя каза, че България ще гони руски дипломати, "когато имаме доказателства за извършване на незаконна дейност".

"Разбира се – ние ще реагираме всеки път", добави тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България