Разкритите злоупотреби на бившия ректор на МУ-София отиват в прокуратурата

Нередности при приема, изнесеното обучение и обществените поръчки е засякъл одит на образователното министерство

Проф. Ваньо Митев, сн: БГНЕС

Одит на Министерството на образованието е открил драстични нарушения в Медицинския университет в София, които ще бъдат дадени на прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието

Меглена Кунева във вторник. Одитът обхваща периода между януари 2014 година и средата на 2016 година, когато ректор на университета беше проф. Ваньо Митев, който два мандата оглавяваше и Съвета на ректорите.

През цялото това време Митев парадираше със завидни финансови резултати на фона на общата криза във висшите училища, привличането на все по-голям брой-чуждестранни студенти, както и изнесени центрове за обучение зад граница.

Зад всички тези успехи обаче одитът разкрива нарушения и ощетени финансови интереси.

Сред най-драстичните засечени нарушения са незаконосъобразно сключвани договори за обучение в чужбина, заради което ръководството на университета трябва незабавно да прекрати изнесеното обучение на студенти в центрове в Швейцария и Германия, както и за образователен франчайз в Кипър.

Проверяващите констатират, че висшето училище е ощетено от договори с посредници за набирането на чуждестранни студенти.

Засечени са и нарушения при приема и обучението на чуждестранни студенти срещу заплащане. Приемът е надвишавал официално позволения и кандидатите са били приемани без писмен конкурсен изпит по биология и химия. Сега университетът трябва да приведе приема си съгласно капацитета. Засечени са и нерегламентирани условия и ред по признаване на периоди на обучение на студенти в чуждестранни висши училища.

Нарушения има също при обществените поръчки, командировките в чужбина, както и при определянето на заплатите в университета. Сключвани са граждански договори за дейности, които влизат в длъжностните характеристики на служителите.

Три обществени поръчки за покупка на автомобили са съдържали ограничаващи условия в изготвените технически спецификации, което освен че е стеснило кръга на кандидатите според одиторите е довело до “неикономично изразходвани бюджетни средства“.

Одиторите са открили големи ножици в заплатите на преподавателите, без да има ясни правила за формирането им. Така например професор на пълен щат и такъв на половин щат са се подписвали под едни и същи възнаграждения – около 1820 лева. В същото време хора от администрацията и дори шофьор са получавали по-високи от професорските заплати. Ректорът е бил с основна заплата малко над 5 000 лева, но бруто е получавал 8 900 лева.

Одиторите са засекли и екзотични командировки без да има реална възвращаемост за университета.

Самият Митев твърди, че констатациите в одита са тенденциозни и не отговарят на истината, за което той е представил свое становище на проверяващите. Въпреки изложените от него съображения обаче окончателният одит потвърждава констатациите от предварителния.

След излизането на предварителните констатации в одита бившия ректор и близки до него преподаватели са предприели атака срещу настоящия ректор прф. Вихра Миланова, чиято задача е да пресече порочните практики. Кръгът около Митев, който включва декани на ключови факултети, иска смяната на Миланова, която оглави университета през април тази година и бе единствен кандидат за поста. За 11 октомври е насрочено Общо събрание на университета по този въпрос, но по информация на Mediapool процедурата за неговото свикване се оспорва в Административния съд-София. Това крие рискове учебното заведение да се изправи пред съдебна одисея, подобна на тази в Стопанската академия в Свищов, където делата за това кой е легитимният ръководител на учебното заведение продължават.

"От официалното съобщение на МОН става ясно, че те възнамеряват да сезират Прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция. По тази причина се въздържам от коментар по фактите от доклада. Очакваме компетентните институции да се произнесат и според техните решения ще предприемем нужните действия“, каза пред Меdiapool Вихра Миланова. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?