Разкриваемостта на престъпленията в София е под 40 процента

Разкриваемостта на престъпленията в София е под 40 процента

От регистрирани 30 400 престъпления в София, полицията е успяла да достигне до заподозрян при едва 11 700 случая. Това става видно от данните на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), цитирани в доклад на Софийската градска прокуратура за 2008 година. Общата разкриваемост на престъпността е около 38 процента. На фона на тези ниски резултати, данните на МВР за разкриваемостта на най-често извършваните криминални деяния показват още по-голям провал.

Общата картина на престъпността в столицата показва, че близо половината от регистрираните престъпления през 2008 година са срещу собствеността на гражданите. От 18 000 такива посегателства полицията е успяла да заподозре някого в 5000 случая или в 27.7 процента от случаите.

Статистиката на разкриванията на кражбите с взлом продължава тренда надолу. Там при 9000 посегателства са разкрити извършителите в близо 900 случая. Едва 3 процента от разследванията при кражбите на автомобили са довели до резултат.

Особено притеснителна изглежда и прокурорската статистика за използването специални разузнавателни средства (СРС). През 2008 година софийските обвинители са образували 1993 досъдебни производства, а в същото време са получили 1324 разрешения за използване на СРС.

Съдът е удовлетворил 97 процента от искания за прилагане на Закона за СРС, което говори за занижен съдебен контрол. Обширният иначе доклад на Софийската градска прокуратура не предлага данни в колко точно дела СРС са послужили като доказателства.

"Раздрусване"

На този фон градският прокурор на София Николай Кокинов се похвали, че ръководената от него институция "раздрусва" средния ешелон на наркоразпространението в града. По 12 от 16 приключили с мнение за съд дела са вкарани обвинителни актове.

"30-35% по-малко дела са били върнати от съда спрямо миналата година, което означава, че или прокурорите са подобрили качеството на актовете си, или съдът е започнал по-внимателно да ги анализира", коментира още Кокинов.

При представянето на отчета на ръководената от него прокуратура той бе доста лаконичен за по-известните дела.

Приключило е досъдебното производство срещу Евелин Банев – Брендо и ще му бъде предявено обвинение за пране на пари и организирана престъпна група, отбеляза градският прокурор, без да уточни с какво се е занимавала групата, какви суми и от какви дейности е изпирала.

За задържания наскоро Златомир Иванов – Баретата бе съобщено, че повече от трима свидетели са дали показания пред съдия и обвинението не разчита само на един човек.

Кокинов не пожела да се ангажира кога ще приключи досъдебното производство срещу енергийния бос Христо Ковачки и негов близък съдружник, обвинени през ноември за крупни данъчни измами.

"Кога ще бъде разпитвана госпожа Мургина (подалия неотдавна шеф на приходната агенция – б.р.), зависи от тактиката на разследващия екип. Предполагам, че това ще стане след разпита на останалите лица, които са интересни по това дело“, коментира още градският прокурор, имайки предвид делото срещу служители на НАП за източване на ДДС от бюджета "чрез престъпни схеми".

Той заяви, че е доволен от работата на разследването до момента, но то изисквало много човешко време и ресурс. "Резултатите са по-бързи, отколкото при нормалното разследване, но това натоварва останалите колеги, които поемат ангажиментите на разследващите прокурори", каза Кокинов.

По темата за присъдите за корупция той отвърна, че тенденциите са положителни – растат осъдителните присъди, намаляват оправдателните.

"Сигурно имаме и много грешки, все пак. Ще направим всичко възможно да поднесем такива доказателства на съда, че да произнесе очакваните от нас присъди", заяви накрая Николай Кокинов.

Споделяне

Още от България