Различията за мажоритарния вот няма да съборят коалицията ГЕРБ-ОП

Каракачанов не би настоявал да е министър на отбраната

ГЕРБ и "Обединени патриоти" (ОП) са решени да съставят коалиционно правителство, запазвайки различията си по определени въпроси, които ще намират своето решение в парламента, където всяка формация ще отстоява своята позиция и ще търси мнозинство за нея. Такъв е например въпросът с въвеждането на чист мажориторен вот, както настоява ГЕРБ, но ОП са против. Това стана ясно в петък след поредните преговори за коалиционно правителство, на които отново не били обсъждани министерски постове, а общата програма.

ГЕРБ продължават да настояват да се приеме дословно резултатът от референдума за чист мажоритарен вот, а трите националистически партии от ОП са за "някакъв вариант на германската система", каквито предпочитания изрази по-рано БСП.

"Това обаче не е тема, която ще събори коалицията", коментира пред репортери лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. На въпрос сигурно ли е това, тъй като в предния парламент именно промени в Изборния кодекс бяха на път да свалят правителството, той допълни, че между формациите ще има теми, по които те ще имат отделно мнение и тогава пленарна зала ще решава.

"Ние ще бъдем заедно, но ще има теми, по които няма да мислим еднакво", добави Владислав Горанов от ГЕРБ.

По отношение на увеличението на пенсиите и минималната заплата до 300 лв, както искаха патриотите още в предишния парламент, също не е постигнато съгласие. Бившият финансов министър Горанов обаче заяви, че още "има време да вървим едни към други" по тази тема и ще има още преговори по нея.

Междувременно пред бТВ заместник-председателят на ГЕРБ обясни, че "И Обединените патриоти" вече са на позиция, че въвеждането на минимална пенсия от 300 лв. към сегашния момент е невъзможно".

"Трябва да отговорим откъде ще дойдат парите", каза Цветанов и подчерта, че бюджетът за тази година вече е приет, а следващото управление е длъжно да отговори на потенциалната заплаха от тероризъм и да провежда секторни политики за икономически растеж, които струват пари. "Важното е да инвестираме в бъдещето", смята Цветанов.

По време на преговорите пък и двамата партийни представители заявиха пред медиите, че не са разговаряли за постове и персонални назначения.

На въпрос дали за ГЕРБ е приемливо министър на отбраната в тяхно правителство да бъде представител на националистическа коалиция, който преди изборите е "бранил" българската граница от български граждани, Горанов отговори по начин, потвърждаващ неофициалните информации, че именно Каракачанов желае този пост. "Националистически не означава ксенофобски. Да се отбраняват границите изглежда като един патриотичен въпрос", каза Горанов.

Каракачанов обаче отказа да каже дали иска да е министър на отбраната, и добави, че не би настоявал за него.

"Разговорите продължават, съвсем позитивни, в някои от точките на програмата имаме редакционни бележки, които сме предоставили, те също имат такива. В някои сектори нямаме никакви различия. Не сме коментирали нищо персонално. Докато не изчистим темата с общата програма, няма да обсъждаме имена", заяви Каракачанов.

Той уточни, че с ГЕРБ нямат разминавания в политиките за сигурността и битовата престъпност.

Като пример за "редакционните бележки" Каракачанов посочи тезата на ОП, че във външната политика България трябва да акцентира върху ролята си на Балканите, което е споменато в програмата на ГЕРБ, но не във фокус.

На въпрос дали ще има кабинет до 19-ти април, когато президентът Румен Радев ще свика Народното събрание, Горанов отговори с "вероятно да".

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че управленската коалиция ще е ГЕРБ-ОП, но все пак ще се търси и парламентарна подкрепа от "Воля". По важни въпроси, като например европредседателството, ще се търси подкрепа и от опозицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?