Различната детска градина на София

Три цветни двуетажни сгради с големи прозорци и пързалка в коридора. Това са част от нестандартните за София идеи за бъдеща нова детска градина в кв. "Горна баня". Проектът за нея беше избран след конкурс, обявен от общината.

Победителят в него - студиото "Тилев архитекти", получава 15 000 лева награда и договор за работен проект за изграждането на градината.


Така би трябвало да изглежда детската градина, гледана откъм двора. Илюстрация: "Тилев архитекти"

Кога ще започне строителството към момента не е ясно. Първо трябва да мине срокът за обжалване на резултатите от конкурса, а след това да се сключи и договор с проектантите. След изработването на техническия проект трябва да се обяви и поръчка за строителство.

Резултатите от конкурса за идеен проект за детската градина бяха обявени в сряда.

На второ място беше класиран проект на студиото "Джей Ар Дизайн", което ще получи награда от 10 000 лева. На трето място е архитектурната фирма А.Д.А., която предлага проект, инспириран от детски рисунки. Наградата за третата позиция е 5000 лева.

И трите проекта, класирани на първите места, предлагат изграждането на забавачка от няколко свързани помежду си сгради. Покривите са скатни, защото това беше изрично изискване в конкурса, поставено от кмета Йорданка Фандъкова. Причината е лошият опит с равните покриви на забавачките, които често протичат заради задържането на вода.


Входът на градината. Илюстрация: "Тилев архитекти"

Проектите трябваше да се вписват в околното застрояване - предимно еднофамилни къщи, и да изпълват максимално терена с неправилна форма. Освен това трябваше да отговарят и на изискванията на наредбите за изграждане на детски градини. Това според възложителите, а и според проектантите прави задачата сложна.

Оценката на проектите включва съответствие на нормативните изисквания, архитектурно-художествения образ, иновативност и цена.


Пързалката е акцент в интериора. Илюстрация: "Тилев архитекти"

"Обособихме групите в три двуетажни сгради", обясни един от авторите на победилия проект арх. Димчо Тилев. Във всяка една от къщичките ще се помещават по две групи - една на първия и една на втория етаж. Тилев добави, че помещенията за групите са свързани с фасадата на сградата, където са и входовете - един за градинските и един за яслените групи.

Площадките за игра са разположени в задния двор. Всяка от отделните къщички има свое място за игра, което е разделено на две, за да има по една площадка за всяка от шестте групи.

Задната фасада на сградата е от стъкло. Помещенията в къщичките са разделени на две - спалня и място за занимания.

Индикативната цена е около 1.5 млн. лева без ДДС при положение, че по данни на общината една нова детска градина струва около 2 млн. лева. Спечелилият екип коментира, че точната цена все пак ще бъде определена след обществената поръчка за строителство.


Визуализация на проекта, класиран на второ място. Илюстрация: "Джей Ар Дизайн"

Зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов използва представянето на проектите, за да обърне отново внимание на остарелите нормативни изисквания към сградите на забавачките. Според тях всяка градина трябва да има административна фасада, която на практика не е нужна, а в същото време изяжда от мястото за застояване. "Друг недъг са големите коридори, които са пълно излишество. Те се ползват само когато децата идват и си тръгват от градината", обясни Чобанов.

Той добави, че е не нужно да има и отделно помещение за спалня. "И при този проект (за градината в Горна баня - б.а.) виждате, че има 6 големи помещения - спалните, които са натоварени по един-два часа на ден, когато децата спят. През останалото време те не се използват", коментира Чобанов. Въпреки това според изискванията пространство за спане трябва да има.


Предложението на класираните на трето място студио А.Д.А.

От години и зам.-кметът и кметът Йорданка Фандъкова обясняват как това изискване трябва да се промени и да се позволи поставянето на разтегателни легла или такива, които се вадят само когато спят. Така на по-малко пространство ще могат да се правят градини за повече деца.


Предната фасада според идеята на студио А.Д.А.

Според Чобанов е нужна промяна и оптимизиране на остарялата наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която поставя изискванията за това как да се строят детските градини. Тя ще наложи и промени в идейния проект, спечелил първо място, тъй като включва изискване за пространството под прозорците, каквото в идеята на "Тилев архитекти" няма.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?