За 17-ти път

Различни изпълнители и невероятна музика обещава джазфестът в Банско

Този път на сцените в планинския град ще излязат и студенти

Различни изпълнители и невероятна музика обещава джазфестът в Банско

Три месеца делят Банско от най-значимото събитие за старинния планински град – най-големият музикален джазфорум в България, който тази година ще се проведе за 17-ти път.

 

Тези, които са били на фестивала, няма нужда да бъдат увещавани да дойдат пак, тъй като те знаят - дните им между 8 и 13 август са ангажирани предварително. От предната година. Когато по същото време джазфестът в Банско им е подарил пет незабравими дни.

 

"Когато започнахме да работим по първия джазфест в Банско, отидох в БАН и поисках да ми кажат за трийсет години назад кои са най-недъждовните дни в града в началото на август. Казаха ми от 8 до 13 ... и така до ден днешен, имали сме само 6-7 дъждовни дни. За 17 години", казва основателят и организатор на събитието д-р Емил Илиев.

 

"Устойчиви сме на всякакви дребни зарази. И така се получиха 105 музикални дни", продължава Доктора, както го познават повечето участници и многобройните посетители на джазфеста.

 

Анонсирайки предстоящото събитие, той не пропуска да отбележи, че миналата година по данни на МВР през музикалния уикенд, част от феста, в Банско са пренощували над 21 000 души, което е най-многолюдната посещаемост на града – повече дори от зимния сезон.

 

За да се подготвят за неповторимата атмосфера, пълна с джаз, суинг и блус, тази година организаторите предлагат два предфестивални дни, в които гостите на града могат да чуят клавирните концерти на Александър Хинчев и проф. Йовчо Крушев.

 

Веднага след тях започват петте неповторими дни с музика и танци под нощното небе на пиринския град.

 

Началото на тазгодишния фест ще отбележи примата Камелия Тодорова и Брас Асосиейшън КОМБО с тромпетист Михаил Йосифов. Веднага след тях в афиша на събитието e американската джазизпълнителка JeSante. Тя и нейният бенд ще пренесат публиката от площада в Банско в латински ритми, фънк, соул и джаз с африкански етно елементи.

 

След американката на сцената под звездите ще се представи новият български проект Магнетик. Пред публиката Илин Гривнишки (DJ ilko) и Майкъл Флеминг (бивши Tri'o 5) ще представят новите си парчета и ще настроят публиката за среднощния джаз, който ще приканва публиката за танци всяка вечер в хотелите Бъндерица, Перун Лодж и Кемпински. Там за публиката ще свирят Михаил Йосифов квартет, Група Фейм и Саунд Ъндърграунд Трио.

 

Втората фестивална вечер (9 август) ще започне с Васил Петров, който заедно с Камелия Тодорова, е сред най-честите гости и изпълнители на Bansko jazz. Българският джазмен ще си партньира с Биг бен Благоевград.

 

Вечерта ще продължи с поляците "Куба Станкевич квартет". А веднага след тях на сцената ще излезе неподражаемата Чайна Моузес и музикалният ѝ партньор Рафаел Лемоние. Присъствието на Чайна, която е дъщеря на Ди Ди Бриджутър, на тазгодишното издание на фестивала е особена гордост за неговите организатори.

 

Вечерта ще бъде закрита от десетте германски музиканти от 8WD (Eight Wheel Drive), които вече са били гости на феста в Банско.

 

Българското участие в третата музикална вечер ще бъде новост за джазфестивала. За първи път в 17-годишната история на събитието в него ще участват млади български джазмени певци и музиаканти. Повечето от тях са студенти, а след края на участията в неделя, на 10 август, на импровизиран конкурс младите таланти ще бъдат оценявани от международно жури, съставено от останалите участници във фестивала.

 

Неделната вечер ще продължи с италианците Rossella Graziani & Dolce Vita. Веднага след тях в програмата място са намерили германецът Аксел Цвингенбергер и японецът Кейто Сайто. За тях специално организаторите ще опитат да качат на сцената в Банско два рояла.

 

Вечерта ще приключи с гръцките "Д-р Водкатини", които ще покажат, че музиката също като водката и мартини (откъдето идва името им) може да опиянява.

 

Българското участие в понеделник – на 11 август ще бъде от Елена Колева и квартет "Петият сезон", а вечерта веднага след това ще продължи с уникалната Ийока (САЩ). Изпълнителката е поканена за участие още миналата година, а неповторимите ѝ етно-джаз вариации се очаква да бъдат един от гвоздеите на програмата в Банско.

 

След американската певица на сцената ще се качат британските суингър и джайвъри от Jive Aces.

 

Четвъртата вечер от феста ще започне с американците от "Саунд Ъндърграунд трио", унгарците "Нигун" и бразилските "Таня Мария Вива Бразил квартет".

 

Заключителният ден на фестивала (13 август) ще започне с израелското трио "Асаф Кехати трио", ще продължи с джазмените Хюбърт Табс & бенд, а краят ще бъде сложен от смесващата редица стилове – от R&B до фюджън джаз, Шийла И..

 

"Подборът ни на музиканти, убеден съм, че ще задоволи и най-претенциозните слушатели", обясни по повод предстоящия фест д-р Емил Илиев. И не забрави да напомни, че и тази година като предишните 16, фестивалът ще запознае публиката с виртуозни музиканти, ще озвучи и оцвети Банско и освен наслада за слушателите ще ги предизвика за поредица танци, там на площад "Никола Вапцаров".

 

Като всяка година.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество