За 17-ти път

Различни изпълнители и невероятна музика обещава джазфестът в Банско

Този път на сцените в планинския град ще излязат и студенти

Различни изпълнители и невероятна музика обещава джазфестът в Банско

Три месеца делят Банско от най-значимото събитие за старинния планински град – най-големият музикален джазфорум в България, който тази година ще се проведе за 17-ти път.

 

Тези, които са били на фестивала, няма нужда да бъдат увещавани да дойдат пак, тъй като те знаят - дните им между 8 и 13 август са ангажирани предварително. От предната година. Когато по същото време джазфестът в Банско им е подарил пет незабравими дни.

 

"Когато започнахме да работим по първия джазфест в Банско, отидох в БАН и поисках да ми кажат за трийсет години назад кои са най-недъждовните дни в града в началото на август. Казаха ми от 8 до 13 ... и така до ден днешен, имали сме само 6-7 дъждовни дни. За 17 години", казва основателят и организатор на събитието д-р Емил Илиев.

 

"Устойчиви сме на всякакви дребни зарази. И така се получиха 105 музикални дни", продължава Доктора, както го познават повечето участници и многобройните посетители на джазфеста.

 

Анонсирайки предстоящото събитие, той не пропуска да отбележи, че миналата година по данни на МВР през музикалния уикенд, част от феста, в Банско са пренощували над 21 000 души, което е най-многолюдната посещаемост на града – повече дори от зимния сезон.

 

За да се подготвят за неповторимата атмосфера, пълна с джаз, суинг и блус, тази година организаторите предлагат два предфестивални дни, в които гостите на града могат да чуят клавирните концерти на Александър Хинчев и проф. Йовчо Крушев.

 

Веднага след тях започват петте неповторими дни с музика и танци под нощното небе на пиринския град.

 

Началото на тазгодишния фест ще отбележи примата Камелия Тодорова и Брас Асосиейшън КОМБО с тромпетист Михаил Йосифов. Веднага след тях в афиша на събитието e американската джазизпълнителка JeSante. Тя и нейният бенд ще пренесат публиката от площада в Банско в латински ритми, фънк, соул и джаз с африкански етно елементи.

 

След американката на сцената под звездите ще се представи новият български проект Магнетик. Пред публиката Илин Гривнишки (DJ ilko) и Майкъл Флеминг (бивши Tri'o 5) ще представят новите си парчета и ще настроят публиката за среднощния джаз, който ще приканва публиката за танци всяка вечер в хотелите Бъндерица, Перун Лодж и Кемпински. Там за публиката ще свирят Михаил Йосифов квартет, Група Фейм и Саунд Ъндърграунд Трио.

 

Втората фестивална вечер (9 август) ще започне с Васил Петров, който заедно с Камелия Тодорова, е сред най-честите гости и изпълнители на Bansko jazz. Българският джазмен ще си партньира с Биг бен Благоевград.

 

Вечерта ще продължи с поляците "Куба Станкевич квартет". А веднага след тях на сцената ще излезе неподражаемата Чайна Моузес и музикалният ѝ партньор Рафаел Лемоние. Присъствието на Чайна, която е дъщеря на Ди Ди Бриджутър, на тазгодишното издание на фестивала е особена гордост за неговите организатори.

 

Вечерта ще бъде закрита от десетте германски музиканти от 8WD (Eight Wheel Drive), които вече са били гости на феста в Банско.

 

Българското участие в третата музикална вечер ще бъде новост за джазфестивала. За първи път в 17-годишната история на събитието в него ще участват млади български джазмени певци и музиаканти. Повечето от тях са студенти, а след края на участията в неделя, на 10 август, на импровизиран конкурс младите таланти ще бъдат оценявани от международно жури, съставено от останалите участници във фестивала.

 

Неделната вечер ще продължи с италианците Rossella Graziani & Dolce Vita. Веднага след тях в програмата място са намерили германецът Аксел Цвингенбергер и японецът Кейто Сайто. За тях специално организаторите ще опитат да качат на сцената в Банско два рояла.

 

Вечерта ще приключи с гръцките "Д-р Водкатини", които ще покажат, че музиката също като водката и мартини (откъдето идва името им) може да опиянява.

 

Българското участие в понеделник – на 11 август ще бъде от Елена Колева и квартет "Петият сезон", а вечерта веднага след това ще продължи с уникалната Ийока (САЩ). Изпълнителката е поканена за участие още миналата година, а неповторимите ѝ етно-джаз вариации се очаква да бъдат един от гвоздеите на програмата в Банско.

 

След американската певица на сцената ще се качат британските суингър и джайвъри от Jive Aces.

 

Четвъртата вечер от феста ще започне с американците от "Саунд Ъндърграунд трио", унгарците "Нигун" и бразилските "Таня Мария Вива Бразил квартет".

 

Заключителният ден на фестивала (13 август) ще започне с израелското трио "Асаф Кехати трио", ще продължи с джазмените Хюбърт Табс & бенд, а краят ще бъде сложен от смесващата редица стилове – от R&B до фюджън джаз, Шийла И..

 

"Подборът ни на музиканти, убеден съм, че ще задоволи и най-претенциозните слушатели", обясни по повод предстоящия фест д-р Емил Илиев. И не забрави да напомни, че и тази година като предишните 16, фестивалът ще запознае публиката с виртуозни музиканти, ще озвучи и оцвети Банско и освен наслада за слушателите ще ги предизвика за поредица танци, там на площад "Никола Вапцаров".

 

Като всяка година.

Споделяне
Още по темата
Още от Общество

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?