Разлика от 30 000 между подписи и бюлетини на изборите в София

30 000 по-малко са пликовете с пуснати бюлетини от подписите в секционните протоколи на частичните местни избори в София. Тази информация бе разпространена в понеделник от членове на ЦИК.

Председателката на Общинската избирателна комисия Диана Зулчева обаче обясни, че изборните резултатите се обявяват на базата на бюлетините, намерени в избирателнитe урни.

Зулчева каза пред БТА, че според методологията за приемане на проколите от секционните избирателни комисии (СИК) в точка 5 в тях (брой на гласувалите избиратели според подписите) трябва да има число, което е равно или по-голямо от посоченото в точка 8 в тях (брой на гласувалите избиратели според намерените пликове).

Според нея разликата между броя на пликовете и броя на подписите се дължи на вписването от страна на някои комисии в точка 5 на протокола на СИК на броя на избирателите според избирателния списък, което не влияе по никакъв начин на изборния резултат.

Средно по около 1000 са вписаните в избирателни списъци в столичните СИК, така че ако в 30 от общо 1424 секционни комисии в столицата  са направили тази грешка, то числото се получава толкова голямо, обясни Зулчева.

Валидни за изборите са резултатите след преброяването на бюлетините, намерени в пликовете след отварянето на изборната урна, каза още Зулчева.

По данни на ОИК общият брой на гласувалите на  частичните местни избори за кмет на Столичната община е 259 848 души. Общият брой на намерените пликове в избирателните урни е 259 871, а 24 са намерените пликове в урните без бюлетини в тях. Подадените действителни гласове са 257 881, а недействителните - 1967.

Избирателната активност в столицата беше безпрецедентно ниска - едва 23.17%.

Споделяне

Още от България