Разликата между ГЕРБ и БСП е 3 %, смятат от ″Тренд″

Най-силно нехаресваният политически лидер е Волен Сидеров

Три процента е разликата между първите две политически сили – управляващата ГЕРБ и обявяващата се за опозиция БСП. Това показва проучване на изследователски център ″Тренд″, публикувано в понеделник.

Пети пореден месец електоралната структура на основните политически сили се запазва. ГЕРБ печели подкрепата на 21,1% от всички пълнолетни български граждани, а БСП остава на втора позиция с 18,4%, сочат данните.

Трета е ДПС с 6,6%, като плътно следват "Обединени патриоти" с 5,1%. Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6% от всички анкетирани. Със сходен резултат са ″Воля″ и ″Да, България″.

Сред партийните лидери Бойко Борисов е най-харесван с 39 на сто одобрение. Над половината от българите обаче не го харесват. На второ място, веднага след него се подрежда председателят на ВМРО Красимир Каракачанов с 38% одобрение, а трета е лидерът на БСП Корнелия Нинова (27%).

След тях се нареждат Веселин Марешки (22%), Валери Симеонов (21%), Божидар Лукарски (14%), Волен Сидеров (12%), Христо Иванов (12%), Мустафа Карадайъ (11%) и Атанас Атанасов (9%). Никой от лидерите не събира одобрение над 50 на сто.

Най-силно нехаресваният партиен водач е на "Атака" Волен Сидеров, когото не одобряват 74 на сто от анкетираните. Най-голямата му конкуренция е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

След тримесечен тренд на спад в оптимистичните очаквания на българите в проучването от март нивата на оптимизъм се връщат на стойностите от ноември 2017 г. – 53% твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са по-скоро песимистично настроени.

"Обяснението на подобна динамика можем да търсим в сезонната смяна, тъй като традиционно по-студените месеци повишават нивата на песимизъм, но за сметка на това първите по-топли пролетни дни често носят усещането за повече оптимизъм", коментират от "Тренд".

Най-сериозен обаче е делът на тези, които не очакват промяна нито в икономическото положение в страната (44%), нито в жизнения си стандарт (50%). Привържениците на ГЕРБ са най-позитивно настроени, докато тези на БСП са по-големи песимисти.

Два месеца след началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 43% следят новините около него, но повече от половината (52%) не се интересуват какво точно се случва.

Изследването на Тренд е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани, в периода между 1 и 7 март тази година. Поръчано е от вестник ″24 часа″.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?