Социолози и политолози:

Разликата между Плевнелиев и Калфин може да бъде стопена

Гласовете на Кунева, ДПС, активността и вотът срещу “статуквото“ ще решат изхода

Разликата между кандидат-президентите, които отиват на балотаж - Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, може да бъде стопена при повторния вот, смятат социолози и политолози. Ключови за изхода от вота ще бъдат няколко неща, според тях, като например, ще се мобилизират ли да гласуват хората в големите градове, където вече са си избрали кмет, както и ще помогне ли или ще попречи на Калфин подкрепата, която обеща лидерът на ДПС Ахмед Доган.

От значение ще бъдат и посланията на кандидатите през оставащите дни – дали ГЕРБ и Плевнелиев ще говорят за балотажа като за предизвестена победа или ще убеждават хората, че имат нужда от тяхната подкрепа и е важно да отидат да ги подкрепят, смятат още анализаторите. Според тях не е ясно и как ще се разпределят гласовете за третия кандидат – Меглена Кунева.

“Половината от избирателите, дали вота си за Меглена Кулева, няма да гласуват на втория тур, а другата половина ще гласуват в съотношение 3 към 1 в полза на Плевнелиев”, прогнозира пред бТВ Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.

Кольо Колев от “Медиана“ обаче не се съгласи с очакванията на своя колега, обвинявайки го в спекулиране с “предопределеността” на избора. Според Колев на балотажа ще станем свидетели на битка със сравнително близки резултати. Социологът обяви своя прогноза от изхода на втория вот – 52% срещу 48% - без да конкретизира кои резултати за кой кандидат се отнасят.

Андрей Райчев коментира пред БНТ, че разлика от 10-11% между Калфин и Плевнелиев е стопима.

“Гласували са грубо 3.5 млн. души, 10% са 350 000 гласа. Това е преодолима разлика, защото има два фактора, които влияят. Първо, избирателите на ДПС съзнателно не бяха много активни на първи тур. И понеже ДПС отчетливо е опозиционна и отчетливо иска да събори Борисов от власт, там има потенциал за около 200 000 – 250 000 гласа. Те просто досега не са отишли да гласуват и ще го направят на втори тур. Освен това решението Плевнелиев да стане президент е решение Борисов да вземе цялата власт. Това ще срещне съпротива от серия хора и то не защото имат забележки към Борисов и не защото харесват Калфин“, посочи Райчев.

“Има две групи хора, които ще решат балотажа. Едните са тези, които дадоха гласовете си за Кунева – половин милион души, които са заявили центристки вот, гласували са за умереност, Европа и т.н. Другата група е по-малка, но е съизмерима, говоря пак за стотици хиляди хора, които са класическите десни. Те са в доста сложно положение, защото са разкъсани между два вида отвращение – от една страна към комунизма и от друга - към полицейския елемент в сегашното управление. И сега въпросът кой вид отвращение ще надделее“, коментира Райчев.

Пред Нова телевизия обаче Мира Радева от МБМД коментира, че българите са склонни да приемат “малко повече полицейщина“, за да бъде подредена държавата. Според Радева подкрепата, която ДПС даде за Калфин, “го убива“. Политологът Димитър Аврамов доразви нейната теза като коментира, че никога не е виждал “по-ритуално самоубийство“ от това, което е направило ДПС вчера. “ДПС, която е доста мразена партия, излезе и каза: Подкрепяме Ивайло Калфин. Ако Калфин загуби втория тур, ДПС убива себе си като фактор, който решава изборите“, заяви Аврамов.

Според Цветозар Томов сблъсъкът на втория тур ще бъде между двете интерпретации на статуквото. “Според едната интерпретация статуквото е Първанов и ГЕРБ е алтернативата, а според другата – статуквото е сегашното управление и алтернативата е Калфин. Моята интерпретация е, че и двамата са за изхвърляне, но това е моя интерпретация. Много хора ще избират “по-малкото зло““, коментира той.

Татяна Буруджиева е на мнение, че “мачът ще се играе до последно“ и много хора, които не са гласували на първи тур, ще излязат на втори. Мира Радева обаче смята, че между първи и втори тур броят на избирателите ще падне.

Политологът Румяна Коларова коментира пред БНТ, че е важно и как ще се заяви през оставащата седмица Плевнелиев по отношение на двата мандата на сегашния президент Георги Първанов, тъй като по думите ѝ досегашната му позиция е била “беззъба“ за десен политик.

Още по темата
Още от България

Изненадани ли сте, че Антикорупционната комисия не откри нередности около "Апартаментгейт"?