Разлом в Черно море имал потенциал да произведе силни земетресения

В Черно море, паралелно на крайбрежието, има разлом, който навлиза и в границите на България и който може да произведе земен трус с магнитуд 7-7,5. Това предупреждение отправя турският геолог проф. Осман Бекташ от Черноморския технически университет, съобщава Анадолската агенция, цитирана от БТА.

По думите на учения сеизмичната активност през последните 50 години показва, че успоредно на черноморското крайбрежие в морето има разлом, различен от Северноанадолския, който на запад навлиза в българските граници. "Този разлом, както и преди сме твърдели, може да произведе земетресение с магнитуд 7-7,5", казва пред агенцията проф. Бекташ.

Специалистът напомня за земетресението с магнитуд 6,8 в турския черноморски окръг Бартън през 1968 г. и за труса на 19 март т.г. в морето край Истанбул с магнитуд 4,5. По думите на учения е погрешно схващането, че едно земетресение по този разлом не може да причини трус с магнитуд по-силен от 4,5 степен.

Проф. Бекташ настоява този разлом да бъде включен в картата на активните разломи на Турция, така че да бъде отразен реалният земетръсен потенциал на Черно море.

Споделяне

Още от Балкани