Разменени победи запазват интригата в първичните избори на републиканците в САЩ

Разменени победи запазват интригата в първичните избори на републиканците в САЩ

Рик Санторъм убедително спечели вътрешнопартийните избори за кандидат на републиканците за президент на САЩ в щата Канзас, но Мит Ромни контрира с победа в Уайоминг, но също така и в Гуам, Северните Мариански острови и американските Вирджински острови, съобщи Асошиейтед прес в неделя.

Окончателинте резултати от гласуването на събранията на партийните активисти в Канзас показаха, че Санторъм печели 51 процента, Мит Ромни 21 процента, Нют Гингрич 14 процента и Рон Пол 13 процента. Санторъм си осигури гласовете на 33 от 40-те делегати от щата.

В Уайоминг Ромни спечели седем от 12-те делегати от щата, Санторъм - трима, Пол - един, един остана необвързан.

След партийните събрания в Канзас и Уайоминг Ромни разполага с подкрепата на 453 делегати - членове на избирателната колегия, според равносметката на Асошиейтед прес - повече, отколкото имат общо неговите съперници - Санторъм с 217, Гингрич със 107 и Пол - с 47.

Санторъм беше безспорен фаворит в Канзас, където твърдата му опозиция срещу абортите и хомосексуалните бракове се харесваше на многобройния евангелистки електорат в щата. Той разчита, че победата ще му даде предимство за първичните избори в южните щати Алабама и Мисисипи във вторник, които неочаквано добиха решаващ характер. Там проучванията на общественото мнение показват, че двамата с Гингрич си поделят наравно най-консервативните републикански избиратели. Санторъм се надява, че след негова победа Гингрич ще бъде принуден да се откаже от надпреварата и така той ще остане единствен съперник на Ромни от десницата.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?