"Разместване на пластовете": Градската галерия представя 35 млади българи от различни точки на света

Боряна Венциславова, Високи сини планини, реки и златни равнини, кадър от видео, 2009

На изложбата "Разместване на пластовете. Младо изкуство в музея" в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) са представени 35 български автори, които живеят в различни точки на света, пътуват и непрестанно променят своите хоризонти. Откриването е на 13 декември от 18.00 ч.

.
По думите на куратора Владия Михайлова проектът тръгва от представата, че това е едно незавършено и фрагментарно поколение художници в най-новата история на изкуството и в паметта на самата музейна институция. Поколение, започнало във времето на лексиконите и продължило в ерата на фейсбук и социалните мрежи. За разлика от монолитното поколение на 80-те, обединено от естетиката и практиките си в организирания институционален художествен живот, за разлика и от поколението на 90-те, извършило формалния и ценностен преход към съвременното изкуство и Запада, "младото изкуство" в изложбата показва разностранните интереси и начини на работа на автори, които живеят в различни точки на света, пътуват и непрестанно променят своите хоризонти.

Изложбата се занимава с темите за личните революции, новите образи и митологии, за отношението и работата на авторите с образите в епохата на интернет, за границите между реалността и въображението, за документите и различния поглед към града като глобално пространство на форми, политики и пътища на различни хора и разкази. Тя показва работи, в които се поставят проблемите за паметта, както и за ролята и значението на самата музейна институция в съвременността. Голяма част от произведенията са от колекцията за съвременно изкуство и фотография на СГХГ.

Експозицията ще бъде съпътствана от каталог, в който са представени още 33-ма художници, както и програмите за съвременно изкуство на СГХГ. "Място за срещи" започва през 2003 г., а през 2007 г. се превръща в платформа за съвременно изкуство и млади автори в новия филиал на СГХГ в парка "Заимов" - галерия "Васка Емануилова". Паралелно се развива и програмата за съвременна скулптура, която показва актуални и експериментални подходи към скулптурата, редом до експозицията на Васка Емануилова от колекцията на галерията. За 10 години в двете програми са представени над 60 художници, като над 120 автори участват в различните проекти и инициативи на галерията.

Още от Общество

Какво предизвика напрежението и протестите около чумата по дребния добитък?