Разместване в сивата икономика, всяка четвърта продажба се крие

Разместване в сивата икономика, всяка четвърта продажба се крие

Сивата икономика в България сменя секторите и практиките за укриване на приходи се разместват, но паралелно с това намаляват. Въпреки това една четвърт от реализираните продажби не се декларират пред данъчните, сочи изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), цитирано от БТА във вторник.

Според работодателите от 11 бранша, в държавната хазна постъпват данъците за три четвърти от реализираните продажби. Подобно на икономическите субекти и на ниво физически лица се оформя тенденция за недеклариране до една четвърт от доходите, се посочва в анализа.

Сивият сектор в националната икономика е намалял с 5.4 процента през последните две години и от 42.2 на сто през 2010 г. сега делът му е36.8 процента , установили експертите на АИКБ.

Налице е разместване в "сивотата" на браншовете, коментира Бойко Недялков - заместник-председател на Управителния съвет на АИКБ. Ако през 2010 г. строителството, туризмът и здравеопазването са били с най-високи нива на сиви практики, то сега с най-много нарушения са браншовете електротехника и електроника, парфюмерия, козметика и полиграфия. Там са най-високи показателите на укриване на печалби, нефактуриране на сделки, контрабанден внос и износ, доплащане на ръка и неиздължаване на пълния размер социални и здравни осигуровки, сочи изследването.

През 2012 г. в сравнение с 2010 г. са по-малко случаите на наемане на работници без трудов договор – от 28.4 процента те са паднали на 22.2 на сто, но сега често вместо без договор се работи с фиктивни клаузи за заплащане около минималния осигурителен праг за съответната професия. На работника обаче се доплаща на ръка.

Два пъти по-рядко фирмите не издават финансови документи и се осчетоводяват извършени операции, но в крайна сметка една четвърт от работодателите систематично нарушават финансовата дисциплина.

Свързването на касовите апарати на търговците с Националната агенция по приходите е дало първите видими резултати за изваждане на оборотите "на светло", смятат от асоциацията. Трайна е и тенденцията за увеличено събиране на ДДС. Ако преди две години според 17.9 на сто от собствениците на фирми неплащането на ДДС е било много рядко срещано явление, то тази година това мнение споделят 47 процента от тях. Намалява и практиката за неплащане на данъци, акцизи и мита.

За последните две години три пъти е намалял (от 31.2 на 14.8 процента) делът на работодателите, предпочитащи разплащанията кеш. Все още обаче сред мениджърите е силно желанието за надхитрят закона, да избегнат административните формалности и да плащат по-малко. Принос за това обаче имат и недостатъчните публични услуги, административното бреме и дефицитите в предлагането на публичните поръчки.

В съчетание с относително ниския данъчен морал на населението се създават достатъчно силни нагласи за нарушаване на легитимните правила, коментира Станислава Симеонова, консултант в АИКБ.

За решаване на тези проблеми и стимулиране на "светлия" бизнес от асоциацията са подготвили предложение със 130 мерки за законодателни и административни промени на национално ниво.

Споделяне

Още от Бизнес