Разминаване от 100 хил. души в избирателните списъци в София, ЦИК го обясниха с грешка

Разминаване от 100 хил. души в избирателните списъци в София, ЦИК го обясниха с грешка

Според данните на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) на първи тур имащите право да гласуват в София са били 1 165 955, на втори - 1 064 705. Такова голямо разминаване няма как да се обясни с естествения прираст и хората, които са получили забрана да гласуват между двата тура.

Според ЦИК разминаването се дължи на техническа грешка. "По-голямото число е дадено от областната администрация, като вероятно е техническа грешка и се отнася за парламентарните избори през 2017 година. Второто и вярно число, е подадено от Общинската избирателна комисия по данни от списъците на секционните избирателни комисии", обясни говорителят на комисията Александър Андреев.

По думите му вярната бройка е 1 064 705.

На парламентарни избори София е разделена на три избирателни района. В сайта на ЦИК общият брой на заявените тогава гласоподаватели в столицата са 1 153 103. Същата е ситуацията при отминалите през май евроизбори. Тогава общият брой на гласоподавателите в София е 1 147 812.

Подобен казус е възникнал и в Плевен. Там обаче на втория тур в избирателните списъци са се появили около 20 000 души повече, отколкото са били на първия.  

Споделяне

Още от Местни избори 2019

Колко време давате на новия парламент?