Граждани питаха на телефон 112 къде да пускат бюлетината

Разминаващи се изборни списъци и секции блокираха проверката на място за гласуване

Списъците не са подредени по азбучен ред, оплакват се председатели на секцкионни комисии

Разминаващи се изборни списъци и секции блокираха проверката на  място за гласуване

Разминаване на избирателни списъци и секции, неработеща система за проверка на местата за гласуване, разбъркани изборни книжа и ниска избирателна активност, белязаха първата половина от деня, в който българите решават в първия референдум в демократичната история на страната да се развива ли ядрената енергетика чрез строеж на нова атомна централна.

 

В неделя по време на гласуването стана масово разминаване на избирателните списъци и избирателните секции предизвиква объркване на гласоподавателите в столицата. Поради увеличаване на броя на живеещите в различните райони на София, много от имащите право на глас са били преместени да гласуват в други секции, различни от предишните, а те от своя страна не са проверили дали могат да упражнят правото си на вот на същото място.

 

Разместването на секции се дължи, освен на увеличаването на живеещите в районите, но и на струпването на много избиратели и на опашки при последните избори 2 в 1 и бе въведено изискването гласуващите в една секция да не може да надхвърлят 1000 души.

 

Това доведе до блокиране на националния телефон за проверка на избирателна секция по адрес 0800 14 726. Системата блокира и даваше непрекъснато заето, а проверката с кратко текстово съобщение до мобилен оператор не работи. Реално SMS-ите се приемат, но отговор с мястото на секцията не се получава или системата отвръща, че е въведен грешен ЕГН. Така желаещите да проверят мястото на гласуване са таксувани, но системата на практика не помага на хората.

 

Заради хаоса някои избиратели са звънели дори на телефон 112, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов.

 

Това доведе до масово напускане на част от членовете на секционните комисии, които донесоха личните си компютри и с мобилен интернет проверяват ЕГН-ата на хората, които не могат да открият секцията, в която трябва да гласуват.

 

В голяма част от избирателните секции в София комисиите са в редуциран състав от по пет души, тъй като не е имало желаещи да се включат в администрацията по провеждане на вота.

 

Междувременно стана ясно, че при добавянето на граждани в избирателните списъци, много от тях не са подредени по азбучен ред, който в началото на деня е довело до още по-голям хаос при и без друго разбърканите избирателни секции.

 

"Сутринта върнахме няколко души, тъй като не ги намерихме в списъците под съответната буква, после при проверка стана ясно, че са при нас и при проверяване при други имена, бяха намерени. Изборният процес обаче се затруднява", обясни пред Mediapool председател на секция във Втора английска гимназия в Стрелбище.

 

От МВР съобщиха, че процесът по гласуване в ядрения референдум протича нормално, без сигнали за подготвяни или извършени нарушения на обществения ред и констатирани случаи на нарушения на Изборния кодекс, Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Няма съставени актове за установени административни нарушения по реда на Закона за административните нарушения и наказания и Изборния кодекс. Няма издадени наказателни постановления, както и образувани досъдебни производства за престъпления по чл. 167 до чл. 169г от НК или други престъпления, свързани с произвеждането на референдума.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?