Разминават се данните за туристите от съседните страни

Разминават се данните за туристите от съседните страни

Близо 3,9 млн. чужденци са посетили страната за почивка или екскурзия през първите девет месеца на годината, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в петък. Най-много румънци са посетили страната ни с цел туризъм – над 576 хил.души. След тях се нареждат германците - над 522 хиляди, и гърците с малко над 507 хиляди души. Данните от граничните пунктове показват, че най-много турци и румънци са прекосили България транзитно към друга крайна точка. Турските граждани са били малко над 681 хиляди, а румънците - над 657 хиляди. Прави впечатление и че много германски граждани са преминали транзитно през страната ни – близо 166 хиляди, при над 135.4 хил. транзитно преминали германци за цялата 2006 година.

Сравнението на данните от статистиката с тези на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) за посещенията на чужди граждани у нас в част от групите чуждестранни посетители показват сериозни различия. Огромна е разликата при турските граждани, отчетени от ДАТ и НСИ като туристи. Според агенцията по туризъм, за първите 9 месеца страната ни е била посетена от 208 638 турски туристи, което прави с 19.85 на сто повече спрямо същия период на миналата година. А според статистиката, от януари до септември у нас са пристигнали с цел почивка и екскурзия общо 31 563 души от югоизточната ни съседка. А 122 324 турски граждани са посочили в графата за цел на посещението – “друга”. Сериозно се разминават и данните за македонските граждани, пристигнали да летуват у нас, но при своите данни от ДАТ посочват, че в бройката са включени и т.нар. куфарни търговци. Според агенцията за туризъм македонските граждани, почивали у нас, са били малко над 107 хил.души, а според НСИ бройката е 56 540 души. А други 40 254 македонци са посочили графа “други” като цел на посещението си. С близо 50-100 хил. души се различават голяма част от данните за основните ни туристи –румънци, англичани, германци, гърци и руснаци.

През деветте месеца на годината са пътували почти 3,3 млн. българи, като 922 254 са били на почивка или екскурзия зад граница, а над 1.8 млн.души са пътували служебно. Данните за пътуванията на българите в чужбина от ДАТ и НСИ почти не се различават. Най-много българи са пътували до Турция – общо 907 653 души, като от тях почти 109 хиляди българи са посетили тамошните курорти, а близо 706 хиляди са пътували служебно. Гърция остава на второ място по броя на българските визити, но на първо място в предпочитанията за летуване. До южната ни съседка през първите 9 месеца са пътували близо 614 хиляди българи, от които на почивка са били малко над 231 хиляди, а по служба са били над 302 хиляди.

Сред атрактивните държави за бизнес – посещения са Германия с посещение от близо 115.4 хиляди българи, и Сърбия, която е била посетена от близо 157 хиляди души, показват данните от НСИ.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?