Размирици и сблъсъци с полицията в Атина след глоба за разходка в парка

Снимка: Keep Talking Greece

Демонстрация и протести срещу полицията избухнаха спонтанно в неделя в квартал на гръцката столица Атина, предаде БНР.

Опозицията поиска незабавно оставката на министъра на обществения ред и ще внесе за обсъждане случая в парламента.

Видеозаписи, разпространени в социалните мрежи, показват използване на сълзотворен газ и бой с палки на жители на квартал "Неа Смирни" в Атина, където и в момента продължава напрежението.

До сблъсъците между силите на реда и гражданите се стигна, след като полицията е глобила семейство за разходка в парка. Присъстващите са се опитали да защитят семейството от високите глоби. Оказва се, че полицаи са тормозили и били и други мирни граждани през деня по време на рутинните проверки за спазване на мерките срещу коронавируса, съобщава порталът "Кийп Толкинг Грийс".

Хората са се свързали с депутати от опозицията, които поискаха официално оставката на министъра по защита на гражданите, отговорен за поведението на полицията.

Част от медиите се опитаха да представят случая като нападение срещу полицейски участък, докато повечето телевизии излъчиха видео с реалните събития и ранени граждани, съобщава БНР.

Всичко започва около 3 часа, когато полицията се приближила до две семейства, седнали на пейките. Полицаите ги заплашили с арест и бърза съдебна процедура, ако не продължат да вървят – нямали право да сядат на пейките. Някои младежи протестират срещу поведението на полицията.

Скоро повече полицаи с мотори обграждат района и задържат младежи. Напрежението ескалира и полицията е задържа около 11 души.

Видеото, показващо полицейската жестокост към гражданин, който всъщност се опитва спокойно да разговаря с полицаите, когато е нападнат брутално от тях наводни социалните медии и предизвика вълна от възмущение.

В момента над хиляда жители на атинския квартал са навън и скандират: "Махнете полицията от тук веднага".

Директорът на полицията е разпоредил незабавно разследване по случая.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?