Размирици в Кайро и Марсилия след мача Египет-Алжир

Трима души бяха ранени при безредици след мача между националните отбори по футбол на Египет и на Алжир, състоял се в събота вечерта в Кайро за определяне на последния финалист на Мондиал 2010 от зона Африка, предадоха осведомителните агенции. Мачът завърши с победа на Египет с 2:0.

След края на мача фенове на алжирските национали отпътували от стадиона с автобуси. Те обаче били пресрещнати от група от 40 египетски запалянковци, издигнали импровизирана бариера на една от улиците. След като запалянковците се уверили, че в автобусите пътуват привърженици на алжирските национали, те започнали да ги обстрелват с камъни. На десетина метра от мястото имало египетски полицаи, които не се намесили, за да предотвратят насилието. Накрая един от тях все пак отишъл при младежите, обстрелващи с камъни алжирските автобуси, и им казал да се приберат по домовете си.

Тази сцена на насилие беше предшествана от ескалация на напрежението между Египет и Алжир на тема футбол. През последните няколко седмици привържениците на двата национални отбора се хулеха едни други в интернет или в медиите. Това накара властите на двете страни да ги призоват към спокойствие.

Кулминацията на напрежението дойде в четвъртък, когато автобусът на алжирските национали беше замерян с камъни, малко след като те пристигнаха за мача в Кайро. Трима футболисти получиха наранявани, когато стъклата на автобуса се счупиха. Белезите на двама от тях се виждаха по време на мача с египетските национали.

Срещата по футбол между националните отбори на Египет и Алжир обаче предизвика размирици не само в Кайро, но и в южния френски пристанищен град Марсилия.

След края на мача, предаван по телевизията, младежи започнали да буйстват по улиците, разбили витрини на магазини,  хвърляли камъни по минувачи и подпалили дори няколко лодки на пристанището. Младежите опожарили също няколко автомобила и контейнера за боклук.

500 полицаи от силите за борба с безредиците се намесили и се стигнало до сблъсъци. Арестувани са 8 души.

В Марсилия живеят много алжирски имигранти. Според полицията размириците започнали именно, когато някои от тях излезли да излеят по улиците на града недоволството си от поражението на алжирските национали.
Споделяне

Още от Спорт

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?