Размирици в Пакистан след извънредното положение

Размирици в Пакистан след извънредното положение

Размирици избухнаха в Пакистан, след като стотици полицаи попречиха на около 1000 адвокати да напуснат районен съд в град Мултан (централен Пакистан) и да организират уличен митинг, предаде Асошиейтед прес във вторник.

Юристите замеряха с камъни въоръжената с палки полиция, която се опита да разпръсне тълпата. Най-малко трима адвокати и трима полицаи са ранени, а поне трима адвокати - арестувани, посочва АП. При друг сблъсък полицията нахлула във Върховния съд в Мултан и арестувала най-малко шестима адвокати.

Стълкновенията продължават втори ден, след като в събота пакистанският

президент Первез Мушараф обяви извънредно положение и отмени конституцията. Той разпусна Върховния съд, който все още не се беше произнесъл по исковете на противници на Мушараф относно законността на участието на генерала в президентските избори. Постът според конституцията не може да се оглавява от главнокомандващия на армията.

Мушараф прогони съдиите с независима позиция, въведе ограничения за медиите и даде на властите неограничени правомощия за смазване на противниците му.

Според опозиционни групировки до момента са арестувани около 3500 души, докато правителствени представители говорят за най-малко 2500, предимно в провинции Пенджаб и Синд.

Сред арестуваните е и специалният докладчик на ООН по въпросите за свободата на религията Асма Джаханджир, съобщи генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, който изрази притеснението си от усложняващата се ситуация и призова властите в страната да освободят арестуваните опозиционери и правозащитниците. Ки-мун заяви, че наблюдава от близо развитието на събитията в Пакистан и помоли страната да бъде върната в демократическото русло.

Американският президент Джордж Буш също призова колегата си да прекрати извънредното положение и да възстанови действието на конституцията.

Действията на Мушараф обаче бяха определени като вътрешен въпрос от Министерството на външните работи на Пакистан, което призова международната общност да не се намесва, предаде Франс прес.

Много наши приятели коментират обявяването на извънредно положение, но въпросът се отнася преди всичко до вътрешните работи на Пакистан и те трябва да проявят разбиране заради сериозните проблеми с тероризма, пред които е изправена страната, заяви  говорител на министерството.

Пакистанският президент Первез Мушараф свика във вторник правителствено заседание, на което ще се обсъжда произвеждането на парламентарните избори. Те бяха насрочени за началото на идната година, но при обявяването на извънредното положение стана ясно, че е възможно да бъдат отложени с  година.

Въпреки милиардите долари военна помощ, които отпуснаха Съединените щати на Пакистан през последните шест години, паравоенните сили, които преследват бойците на Ал Каида, продължават да получават недостатъчно средства, да са зле обучени и значително по-лошо въоръжени от съперника си. Това твърдят служители на въоръжени сили и разузнаването на САЩ, пише вестник "Лос Анджелис таймс", цитиран от БТА.

Ежедневникът припомня, че пакистанският президент Первез Мушараф се позова в събота на нарастващата заплаха от екстремистите, за да обяви извънредно положение и да суспендира конституцията. Вместо да използва американската помощ от над 7 милиарда долара да увеличи способността на страната за борба

срещу тероризма, Пакистан е изразходвал огромната част от тези средства за закупуване на тежко въоръжение, самолети и оборудване, които според източниците на "Лос Анджелис таймс" са далеч по-подходящи за конвенционална война с регионалния съперник Индия.

Оръжейният дисбаланс има своя принос за успешното прегрупиране на Ал Каида в граничния район с Афганистан, пише вестникът. Той освен това отразява очевидните още преди обявяването на извънредното положение несъвместими приоритети на САЩ и Пакистан, които сами се определят като съюзници във войната срещу тероризма, но имат различни интереси в областта на националната сигурност, коментира изданието.

То обръща внимание, че това положение се оказва сериозно препятствие в момент, когато Съединените щати и Пакистан търсят нови подходи след серия от неуспешни стратегии в граничния с Афганистан племенен район.

"Лос Анджелис таймс" цитира бившия експерт на ЦРУ и Белия дом по Южна Азия Брус Рийдъл, че най-оптимистичният сценарий включва продължаващи много дълъг период от време усилия за стабилизиране на Северозападен Пакистан. Алтернативата, предупреждава Рийдъл, е талибанска държава в района.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?