Размирици в щата Мисури след убийството на чернокож младеж

В събота следобед 18-годишният Майкъл Браун бе убит в обитаваното предимно от чернокожи предградие на Сейнт Луис. Според полицията той е бил застрелян при нападение на полицай в полицейска кола и опит да вземе оръжието му. ФБР участва в разследването на случая.

Майката на убития младеж призова към спокойствие, но протестите с искания за арестуването и осъждането на отговорния за смъртта на Браун полицай прераснаха в насилие.

Демонстрантите замеряха полицаите с камъни, бутилки и монети, а полицията отвърна със сълзотворен газ. Над 50 души бяха арестувани днес.

Вчера протестиращите изпотрошиха стъклата на коли и магазини, запалиха една сграда и разграбиха магазини. Над 20 магазина понесоха щети, 32 души бяха арестуван, а двама полицаи бяха ранени.

Замесеният в стрелбата полицай е с шест години опит и е пратен в отпуск докато тече разследването. Името и етносът му не се съобщават.

Описанията на обстоятелствата около смъртта на Браун се разминават. Според очевидец, който вървял с Майкъл Браун, полицай се заял с него и извадил оръжието си. Той стрелял по юношата, който се обърнал и вдигнал ръце, но полицаят продължил да стреля, твърди свидетелят Дориан Джонсън.

Началникът на полицията на Сейнт Луис Джон Белмар представи различна версия на случилото се. Според него Майкъл Браун е бил застрелян, след като нападнал полицай в полицейска кола и се опитал да вземе оръжието му. Полицията не посочва защо Браун се е намирал в полицейската кола.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят