Размирици в Тбилиси заради руска реч в местния парламент

Президентката Зурабишвили нарече Русия "враг и окупатор"

Сн. ЕПА/БГНЕС

Хиляди грузинци опитаха да нахлуят в сградата на парламента в Тбилиси заради визитата на руски депутат.

Според местни медии протестите са били предизвикани от визитата на руска делегация, при която член на руската Дума е заел председателското място на среща в пленарната зала, посветена на религиозни и политически въпроси, и е направил обръщение на руски.

Демонстрантите опитаха да пробият полицейския кордон, замеряха силите на реда с бутилки и измъкнаха щитове от ръцете на полицаите. Полицията за борба с безредиците отговори със сълзотворен газ и стреля с гумени куршуми по протестиращите.

Арестувани бяха няколко десетки демонстранти, а близо 240 души са ранени. Протестите продължиха до рано сутринта в петък.

Протестът бе предизвикан от появата на руския парламентарист Сергей Гаврилов в сградата на парламента на Грузия, като част от делегатите на 26-ата сесия на Общото събрание на Международната асамблея на православието, провеждаща се там. Гаврилов в качеството на председател на МАП откри заседанието на сесията. Опозиционни депутати се възмутиха от това, че той е говорил от креслото на председателя на парламента. Така се стигна до протест в пленарната зала и прекратяване на работата на генералната асамблея, а после и до протестите на улицата.

Представители на управляващата грузинска партия казаха, че не са знаели, че Гаврилов ще открива заседанието на сесията и смятат, че е била допусната грешка в протокола.

Гаврилов подкрепи в миналото призивите за независимост на Абхазия и Южна Осетия в Грузия. Той е поддръжник на руския президент Владимир Путин, когото много грузинци ненавиждат, отбелязва АП.

Грузия и Русия нямат дипломатически отношения, откакто водиха кратка война през 2008 г., а след това Москва призна независимостта на два отцепнически региона, Южна Осетия и Абхазия, където сега са разположени руски войски, припомни Ройтерс.

Вътрешната политика в Грузия е доминирана от отношенията с големия съсед и сюзерен от съветската епоха. Опозицията обвинява управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия", че не е достатъчно твърда към Москва.

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили нарече Русия "враг и окупатор" и заяви, че руска пета колона стои зад размириците, които според нея може да разделят страната, предаде Ройтерс.

Тя прекъсна посещението си в Беларус, "за да бъде заедно с грузинския народ в напрегнатата ситуация".

По-късно в петък председателят на грузинския парламент Иракли Кобахидзе обяви, че подава оставка заради размириците.

"Решението на Иракли Кобахидзе да се оттегли от поста е доказателство за високия стандарт за отговорност, въведен от нашата партия, а не отстъпка пред безотговорните искания на опозиционните партии", заяви на пресконференция Хахла Каладзе, генерален секретар на управляващата формация "Грузинска мечта - Демократична Грузия". 

Според Москва радикалната част от грузинската опозиция е използвала участието на руската делегация в Общото събрание на Международната асамблея на православието, организирано в Тбилиси, за да организира безредици.

Някои радикални грузински политици правят всичко, за да попречат на нормализиране на отношенията между Москва и Тбилиси, каза руският зам.-министър на външните работи Григорий Карасин,

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи протестите като "русофобска провокация" и каза, че това поражда безпокойството на Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят