Размирици в Централноафриканската република, Франция изпраща 1200 военни

Франция ще изпрати около 1200 войници в Централноафриканската република, за да помогне за възстановяването на сигурността в страната, изпаднала в хаос, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от Франс прес.

Около 1200 войници ще бъдат разположени в ЦАР след гласуването на резолюция в ООН тази вечер, в срок, определен от френския президент, каза Фабиюс пред френски медии, уточнявайки, че това ще стане в близките дни.

Той припомни, че Франция ще се намеси в помощ на африканските сили в ЦАР, чиято мисия наброява 2500 войници с тенденция те да се увеличат до 3600. В страната вече има над 450 френски военни. Целта на интервенцията е да се избегнат ужасяващи хуманитарни трагедии и да се възстанови сигурността, а на следващ етап тя ще способства за демократичен преход, тъй като ще трябва да се организират избори, теоретично - в началото на 2015 г., посочи Фабиюс.

Същевременно министър-председателят на Централноафриканската република Никола Тиангай призова френските войници да бъдат изпратени в страната му незабавно след днешното гласуване на съответната резолюция в ООН. "Предвид спешната необходимост, желанието ми е интервенцията да се извърши възможно най-скоро, веднага след приемането на  резолюцията", заяви за АФП Тиангай, който е Париж по повод среща на върха, посветена на мира и сигурността в Африка.

Най-малко 23-ма души са убити, а 64 са ранени при избухналата в четвъртък в столицата на ЦАР - Банги - ожесточена артилерийска престрелка, съобщи Ройтерс.

Във въоръжени стълкновения са влезли мюсюлмански бунтовници от коалицията "Селека" и християнски доброволчески групи за поддържане на реда, съобщи ДПА, позовавайки се на очевидци. Сред жертвите има жени и деца, казаха от общинската болница  в Банги. Двеста и петдесет от намиращите се в ЦАР около 450 френски войници са били разположени на ключови места в Банги, каза говорител на патрулите.

Очаква се наред с гласуването на резолюцията за мироопазващите операции в ЦАР Съветът за сигурност на ООН да наложи оръжейно ембарго и дипломатически санкции на страната, за която Франция предупреди, че е "на ръба на геноцида".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?