Размириците в Тайланд продължават трети ден

Протестиращи граждани в Тайланд нахлуха в петък в сградата на сателитна телевизия, която излъчва опозиционния Народен телевизионен канал. Те разкъсаха военния кордон около зданието, и поискаха да бъде отменена цензурата върху излъчванията, предадоха световните агенции в петък. Преди ден властите влязоха в сградата и иззеха оборудване, в резултат на което телевизията спря предаванията си.

Вече трети ден страната е в извънредно положение, след като на 7 април няколкостотин демонстранти проникнаха в парламента в Банкок и поискаха премиерът да разпусне камарата на представителите.

В петък полицията използва сълзотворен газ в неуспешния си опит да разпръсне многохилядната тълпа от протестиращи, които се покатериха по телената мрежа и със сила отвориха портите на комплекса, където се помещава телевизията.

Повечето войници се изтеглиха от комплекса и до голяма степен го оставиха под контрола на "червените тениски" - поддръжниците на бившия премиер Таксин Шинаватра, който бе отстранен с военен преврат през 2006 г. Протестиращите не са влезли в главната сграда, в която се помещава сателитно съоръжение, използвано за излъчване на Народния телевизионен канал.

"Искаме си телевизията. не можете да затворите очите и ушите ни", каза Джатупорн Промпан, лидер на ″червените тениски″.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?