Макар и в като цяло по-спокойна обстановка

Размириците в Турция продължиха въпреки извинението на правителството

Правителството: Уважаваме протестите, но трябва да защитаваме гражданите

Размириците в Турция продължиха въпреки извинението на правителството

Сблъсъците между протестиращите и полицията продължиха в Турция въпреки извинението за насилието от страна на правителството. Безпрецедентната вълна на протести срещу премиера Реджеп Ердоган е подкрепена и от предупредителна стачка на държавните служители, но властите в Турция не предвиждат отстъпки пред исканията на демонстрантите, които първоначално излязоха по улиците заради плановете на правителството да презастрои центъра на Истанбул.

 

През нощта срещу сряда в Истанбул и Анкара полицията отново използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да се справи с демонстрантите, но като цяло обстановката в страната леко се успокоява.

 

По-късно в сряда хиляди демонстранти се стекоха на площад Таксим по призива на синдикатите. Демонстрантите, тръгнали от две различни места,развяваха червени или бели знамена и настояха за оставката на премиера.

 

"Таксим, дръж се, работниците идват", "Тайип, подай оставка", скандираха демонстрантите.

 

Най-малко 10 000 протестиращи, някои от които носеха баджове с лика на основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, излязоха и в столицата Анкара сред море от турски знамена.

 

"Тази нация няма да се огъне пред теб!", викаха протестиращите по адрес на премиера.

 

Протестиращите основно осъждат авторитарното управление на премиера Ердоган, спечелил три пъти избори, и го обвиняват, че иска да ислямизира турското общество.

 

Според проучване на Си Ен Ен Тюрк огромното мнозинство от турците, излезли по улиците, са го направили в знак на протест срещу нарушаването на демократичните права и авторитарните методи на управление.

 

91.1% от респондентите са посочили, че причината да протестират е потъпкването на техните демократични права. 92.4% от протестиращите се възмущават от авторитарните методи на управление.

 

80% от анкетираните пък се обявяват против намесата на армията, което нерядко се е случвало в историята на страната, както и против военен преврат.

 

Правителството: Уважаваме протестите, но трябва да защитаваме гражданите

 

След извинението на вицепремиера Бюлент Арънч и друг близък сътрудник на Ердоган заяви, че неговото правителство уважава правото на организиране на ненасилствени протести и свободата на изразяване, но допълни, че то също така трябва да защитава своите граждани от насилие.

 

На събитие във Вашингтон, в което участва и американският вицепрезидент Джо Байдън, турският вицепремиер Али Бабаджан показа желание за помирение с хилядите протестиращи в Турция.

 

Бабаджан обаче намекна, без да дава доказателства, за провокиране на насилието с политическа цел. "Трябва да бъдем много внимателни, когато оценяваме неотдавнашните събития в Турция", каза той.

 

"Нужно е строго разграничаване между терористичните групи или нелегалните организации и граждани, които просто протестират на ненасилствена основа", каза Бабаджан.


Ердоган вече обвини за протестите най-голямата светска партия – Народно-републиканската, а в медиите се появиха информации, произтичащи от турското разузнаване, за

чужди агенти, смесили се с протестиращите.

 

Вашингтон: Турция не бива да се отклонява от демокрацията

 

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън призова турското правителство да зачита правата на политическите си опоненти след репресиите на антиправителствените протести в Турция.

 

Турция има шансове да постигне своята цел да стане една от 10-те най-големи икономики в света до 2023 г., но това не бива да я отклонява от демокрацията, каза Байдън пред

Американско-турския съвет.

 

Бъдещето на Турция принадлежи на народа на Турция и на никого друг. Съединените щати не са безразлични как ще се развият събитията. Днес Турция има шанс да покаже, че няма нужда да избира между икономическото развитие и демокрацията, системата, която дава власт на победителите в избори и наред с това закриля онези, които са в опозиция", каза вицепрезидентът.

 

Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви след извинението на турския вицепремиер Бюлент Арънч към протестиращите, че се надява турското правителство да действа, зачитайки правата на свободното слово и сдружаването, присъщи на демокрацията.

 

Вестник "Вашингтон пост" коментира, че протестите в Турция свидетелстват за значителното обществено недоволство и недоверие към премиера Ердоган.

 

Турското държавно ръководство се сблъсква с най-сериозната политическа криза от години. Тя започна с протеста на неколцина приятели, решени да спасят от разрушаване парк в Истанбул, и неочаквано прерасна в изблик на обществено недоволство от Ердоган.

Демонстрантите обаче в много отношения още преди избухването на размириците, които сега са обхванали Турция, представляваха движение, което стои от едната страна на разломната линия, прорязваща турското общество и политика. Водачите на това движение са светски настроени, привърженици на левите идеи и на либералните възгледи, а Ердоган и поддръжниците му са религиозни консерватори, коментира вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?