Размразяват се средства за образование

Размразяват се средства за образование

Парите по повечето важни програми на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) ще бъдат размразени, заяви в четвъртък ресорният министър Йорданка Фандъкова. Тя представи и номинираните за нейни заместници Милка Коджабашиева, Светлана Ломева и проф. Румен Пранчов. Министърът увери, че няма да има съкращения в основните дирекции, а ще се "оптимизира персоналът в общата администрация".

Средствата, за които Фандъкова спомена, бяха блокирани заради кризата, но сега ще бъдат пуснати, за да може да започне нормално учебната година. По думите ѝ на първо време пари ще бъдат отпуснати по програмите за ремонти на училищата, за училищните униформи и извънкласните занимания.

Размразени ще бъдат и средствата по програма "Роден език и култура зад граница", каза още министърът.

Предложената за зам.-министър Милка Коджабашиева, която досега ръководеше дирекция в министерството, ще отговаря за средното образование и за социалния диалог.

Според Коджабашиева резултатът от теста от външно оценяване вече ще бъде използван в класирането за паралелките с интензивно изучаване на чужд език, с което на практика ще отпаднат изпитите след седми клас. Ще отпадне напълно и 13-клас, като предвидените часове ще бъдат прехвърлени към предния клас.
Коджабашиева обясни още, че от следващата учебна година трябва да започне да действа и новият закон за училищното образование.

Вторият предложен за зам.-министър проф. Румен Пранчов до неотдавна беше ректор на Техническия университет в София и, според Фандъкова, "има изключителни компетентности по отношение на висшето образование и науката".

Проф. Пранчов заяви, че в неговия ресор трябва да се приемат три закона - за научните степени и звания, за висшето образование и за насърчаването на научните изследвания.

Третият заместник на Фандъкова Светлана Ломева ще се занимава с координацията на дейностите със структурните фондове, с международните образователни програми и с международното сътрудничество, както и с младежката политика.

Ломева посочи, че досега не е работила в държавния сектор, а е участвала в създаването на неправителствени организации, изготвящи програми за обучение на хора за лидерски позиции.

Министърът на образованието увери, че няма да се правят съкращения в основни дирекции на МОМН, които са специализирани, а ще се свие персоналът в общата администрация. Фандъкова каза, че в министерството ще се предприемат и мерки за съкращаване на разходите - лимити върху телефоните, за използването на автомобили и командировки, с изключение на тези, които са важни за работата на министерството.

Тези мерки ще се изработят за два-три дни и още през следващата седмица ще бъдат представени в Министерството на финансите, обясни тя.

На въпрос дали ще има ревизия на предишното ръководство на министерството, Йорданка Фандъкова отговори, че по различни проекти ще бъдат направени проверки на досегашната работа. Това се прави, за да започне работата на новото ръководство "спокойно и начисто".

Споделяне

Още по темата

Още от България