Размяна на акции може да роди най-крупната златодобивна компания

Предложение за размяна на акции, за да създадат най-големия производител на злато в света, е направила южноафриканската компания "Хармъни" на конкурента си "Голд фийлдс", предаде АФП, цитирана от БТА.

Ако бъде постигнато споразумение, новата златодобивна компания ще има годишно производство от около 7,5 млн. тройунции и запаси от 139 млн. тройунции. Предложението досега не е коментирано от "Голд фийлдс", чиято пазарна капитализация е 1,5 пъти над тази на "Хармъни". Главният изпълнителен директор на "Хармъни" Бърнард Суонепул обаче уточни на пресконференция, че продължава да се работи за подкрепата на "Голд фийлдс".

Руската компания "Норилски никел", която е най-големият акционер в "Голд фийлдс" с 20% от капитала, е поела "неотменим ангажимент" да приеме предложението.

При обмяната на контролния пакет акции "Хармъни" предлага да плати на акционерите на "Голд фийлдс" еднократна премия в размер на 29 процента от стойността на цялата "Голд фийлдс", която специалистите оценяват на 8,1 млрд. долара, предаде ИТАР-ТАСС.

Във всяка една от компаниите работят по 48 000 души, припомня АФП.

"Хармъни", която е шестият по големина производител на злато, увеличи производството си през последните години - от 0,65 млн. тройунции през 1995 г. до 3,3 млн. тройунции през 2004 г.

В южноафриканските мини се добиват по-голямата част от цветните метали в света след откриването на първата рудна жила близо до Йоханесбург през 1886 г. Местният добив на злато достигна апогея си през 70-те години, когато бе около 80 процента от световното. Въпреки значителното намаляване на този дял, Република Южна Африка беше най-големият производител на благородния метал и през миналата година.

Споделяне

Още от Бизнес