Размяна на любезности: Борисов "благодари" на Станишев, че го бил поздравил

Бойко Борисов

Бойко Борисов използва за първи път епистоларната форма, за да отговори на политическите забележки на своя основен опонент Сергей Станишев. В неделя пресслужбата на Министерския съвет разпространи писмо на премиера до Станишев по повод на ироничния поздрав на лидера на левицата от събота към него за "лъжите, които изговориха, че сме готови за еврозоната и които бяха опровергани от ЕЦБ". ,

"Тъй като Бойко Борисов ми прати много поздрави, аз му връщам поздрави от ЕЦБ", каза тогава Станишев.

В писмото, публикувано на сайта на Министерския съвет, пише

"Искам да благодаря на г-н Станишев за изпратените поздравления, относно изявлението на Европейската централна банка от тази седмица. Приемам думите му като осъзнато признание за стабилната финансова политика на правителството, оценена не само от ЕЦБ, но и от Европейския съюз, Международния валутен фонд и рейтинговите агенции. Неговото правителство помогна много за нашия успех, не мога да отрека и заслугата на министър Орешарски".

След това в четири точки се изброява как "изглежда България във финансовия свят през последните няколко месеца". В първия параграф се посочва, че съветът на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси официално е прекратил процедурата по свръхдефицит срещу България. "Страната ни заедно с Германия е извадена от списъка на държавите, които са застрашени от санкции, тъй като е свела бюджетния си дефицит до 2.1% през 2011 г. Общо 23 държави бяха в тази процедура. Сега са 21, а България е в шестте най-добри", се казва още в писмото.

След това се изтъква, че докладът на Европейската централна банка за май показва, че България изпълнява всички числови критерии за членство в еврозоната. "Показателят дългосрочен лихвен процент е под референтната стойност от 5.8 на сто и е по-нисък от този на 12 държави - членки на ЕС, от които седем са част от еврозоната. Данните показват, че годишната инфлация в България към март 2012 г. е била 2.7 на сто, което е под референтната стойност от 3.1% в страните - членки на ЕС. Бюджетният ни дефицит е 2.1%, поради което България беше извадена от процедурата по прекомерен дефицит. Съотношението брутен държавен дълг/БВП е 16.3%, значително под референтната стойност от 60 процента. По този показател България се нарежда на второ място в Европейския съюз след Естония", се казва още в позицията на Борисов.

След това се казва, че международната рейтингова агенция "Мудис" е потвърдила стабилната прогноза за България. "Рейтингът на държавните облигации на страната беше повишен през юли 2011 и се запази през годината. Агенцията също казва, че "вече ниският бюджетен дефицит като процент от БВП се очаква да се свие още повече през следващите две години. Държавните финанси са здрави, с нисък размер на дълга по всички стандарти", цитира премиерът "Мудис".

Като четвърти аргумент за финансовата стабилност на България се посочва, че МВФ след проверката си в България пише, че "разумните и решителни политики и силните буфери осигуриха устойчивост на България по време на световната криза. Фискалната политика е в крак с плановете за постигане на заложената за 2012 г. цел за фискален дефицит".

"Това са оценките и изводите за финансовата политика на правителството за последните години и аз искрено се радвам, че г-н Станишев ги е чул, разбрал и е надмогнал партийните си пристрастия, за да ни поздрави. Аз също го поздравявам, защото тази негова проява показва държавническо мислене", заявява на финала премиерът Бойко Борисов.

Споделяне

Още от България