Размяна на заплахи между Техеран и Вашингтон

Доналд Тръмп и Хасан Рохани

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди иранския си колега Хасан Рохани никога повече да не заплашва САЩ, предаде Ройтерс. По-рано Рохани заяви на американския държавен глава да не води враждебна политика спрямо Техеран.


"Никога повече не заплашвайте САЩ или ще понесете последствия, каквито малцина са понасяли в историята", написа Тръмп в Туитър, използвайки само главни букви. "Ние вече не сме страна, която подкрепя побърканите ви думи за насилие и смърт. Внимавайте!", добавя Тръмп.


"Господин Тръмп, не дърпайте лъва за опашката, защото само ще съжалявате", каза по-рано Рохани и предупреди, че евентуална война с Иран ще е "майката на всички войни". Рохани обаче не изключи възможността за мир между Вашингтон и Техеран, отбелязва Ройтерс.


Междувременно американският държавен секретар Майк Помпейо предприе словесна атака срещу иранските лидери, като ги сравни с "мафия" и обеща неуточнена подкрепа за иранците, които са недоволни от своето правителство, предаде Ройтерс.


Помпейо окачестви иранския президент Хасан Рохани и външния министър Мохамад Джавад Зариф като "просто излъскани лица, служещи като фасада за извършваното от аятоласите международно ограбване чрез злоупотреба с доверие".


Той заяви в реч в Президентската библиотека "Роналд Рейгън" в Сими Вали, Калифорния, че Иран "е управляван от нещо, което по-скоро прилича на мафия, отколкото на правителство".
По думите му САЩ ще работят със страни, които внасят ирански петрол, за да "доведат вноса колкото се може по-близо до нулата" до 4 ноември.


Според него "в крайна сметка от иранския народ зависи да определи посоката на своята страна, но САЩ . . . ще подкрепят дълго пренебрегвания глас на иранския народ".


Помпейо каза, че иранските лидери се облагодетелстват от незаконно присвояване и други нечестни начини за печалба.


Той определи иранските аятоласи като "лицемерни свети мъже", които "изглежда се интересуват повече от богатствата, отколкото от религията".


Речта на Помпейо е поредната стъпка от комуникационната офанзива на американското правителство с цел да предизвика вълнения в Иран и да помогне за притискане на Техеран да спре ядрената си програма и поддръжката си за въоръжени групировки, казаха служители, запознати с въпроса.


Офанзивата има за цел да действа съвместно със суровите икономически санкции, които Вашингтон планира да наложи отново в близките месеци, включително върху иранския петролен износ, който е главният източник на приходи за Техеран.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят