След обявеното оттегляне на “Атака” от общи действия с БСП

Разнобой между юристите да се проведе ли вотът на недоверие за "Белене"

Волен Сидеров забърка кашата, опитвайки се да спаси групата си

Ръководството на партия "Атака" сн. БГНЕС

Решението на Волен Сидеров и неговата парламентарна група да оттегли подписите си от искането за вот на недоверие към кабинета "Борисов" сътвори казус и вкара в спорове юристите във и извън парламента.

Час след като лидерът на "Атака" обясни, че с нарочни декларации неговите депутати оттеглят подписите под искането за вот на недоверие към правителството за политиката му по отношение на АЕЦ "Белене" и следователно такъв вот няма да има, председателят на Народното събрание Цецка Цачева подкрепи извода им.

Пред журналисти тя обясни, че извънредно заседание на Народното събрание ще има на 23 април, понеделник, тъй като е взето решение за провеждането му. Но ако не са налице конституционни основания за провеждане на дебатите и гласуване на вота, то те няма да могат да бъдат проведени.

По думите на Цачева на 23 април, когато парламентаристите се съберат, трябва да се прецени дали са налице основанията една пета (48) от народните представители да са предложили такъв вот.

“Заради настъпилите факти – оттегляне на 8 от подписите на народни представители, които са поискали вот на недоверие, не са налице конституционните основания за провеждане на дебати по вот на недоверие”, каза още Цачева, с което потвърди, че дебат няма да има.

Нейните изводи обаче не се споделят от някои юристи. По думите на народния представител от Коалиция за България Михаил Миков подобен акт на оттегляне на подписи, какъвто обявиха, че са извършили от "Атака", е невъзможен.

“Това е все едно да се внесе законопроект, той да стигне до второ четене и тогава някой да се сети, че иска да бъде изтеглен”, обясни Миков пред Mediapool. В такава ситуация, според него, депутатът, който се е разочаровал или по ред причини е променил решението си и не иска да гласува, както първоначално е заявил, може да направи тази промяна, но не да се откаже от волеизявлението си.

“Нека не пропускаме, че самите дебати по вота вече са насрочени, така че няма никакви правни основания за неговото отлагане”, допълни той.

Същата теза поддържа и бившият председател на 39-тото народно събрание и преподавател проф. Огнян Герджиков. Според него мотивите на Волен Сидеров са напълно несъстоятелни. “Не съм чувал господин Сидеров е да е юрист, още по-малко да е признат юрист, за да обяснява какво може и какво не”, заяви Герджиков пред Mediapool.

Според него, ако мнозинството приеме да не бъдат проведени дебати, това ще бъде фактическо нарушение на устоите на римското право, които споделяме. “Става дума за юридически принципи, а не за политика”, допълни той.

“С искането за вот на недоверие депутатите от “Атака” са направили своето волеизявление и то не може да бъде изтеглено. Правните аргументи не са политически. Нека след като вече не искат да гласуват против правителството, да не го правят, но не да обръщат цялото право”, възмути се Герджиков.

Обяснението на Сидеров за какво е бил целия шум с подкрепата за вота

В четвъртък осемте депутати от парламентарната група на “Атака” внесоха декларациите си за оттегляне на подписите си под искането за вот на недоверие към кабинета "Борисов", иницииран от левицата.

Внасянето, което бе предизвестено още в сряда, бе обяснено от лидера на "Атака" на извънредна среща с журналистите. Разбра се, че всъщност председателят на партията бил против тази подкрепа.

“Поначало бях против, но се съгласих в името на това да направим подписка за национален референдум за "Белене”, обясни как се е развивала позицията му Сидеров, който допреди няколко месеца бе сред най-лоялните поддръжници на управляващата партия. Той обаче видял как от БСП присвоили тази идея и започнали да си правят собствен пиар на гърба на "Атака”.

“Те присвоиха нашите идеи и ние не можем да постъпим по друг начин, освен да изтеглим подписите си”, каза Сидеров.

При това положение процедура по вот на недоверие не може да се проведе, обясни заместник-председателят на партията Павел Шопов. Той уточни, че не се е консултирал с правната дирекция в парламента, но бил убеден, че позицията му е правилна.

Станишев: Има външен натиск за днешното решение на "Атака"

"Не мога да разбера и не знам какво може да стои зад това действие на партия "Атака", коментира в Хасково лидерът на БСП Сергей Станишев. "То не отговаря на техните собствени убеждения. Очевидно има някакви други интереси - или опазването на групата им, или натиск отвън", допълни Станишев.

В София Волен Сидеров подчерта обаче, че не е имало никакъв натиск от страна на ГЕРБ за тяхното решение. "Не мога да си представя да има някакъв натиск да задейства, защото знаете ГЕРБ какво направи по отношение на "Атака" - с парламентарната ни група, с отнемането на субсидията", каза партийният лидер. Той отрече и за някаква връзка между решението на "Атака" и взаимоотношенията на партията с Георги Първанов, каквито откриха някои медии.

Освен че отхвърли твърденията за намеса на управляващите, Сидеров показа на медиите и единият от двамата депутати от своята партия, отказали да подкрепят вота, за които по неофициална информация се очакваше да напуснат партията.

Запитан дали ще каже категорично остава ли в “Атака” или я напуска, народният представител Огнян Стоичков заяви, че въпрос за оттегляне от формацията пред него никога не бил стоял.

Само преди две седмици Стоичков отказа да отговори ще излезе ли от партията. “Задайте ми този въпрос в сряда”, заяви тогава той, след което в уречения ден бягаше от камери и журналисти в парламента. Неговият колега Николай Пехливанов обаче в прав текст каза, че ако сътрудничеството на партията му с БСП продължи, той ще излезе от нея.

Към момента парламентарната група на “Атака” се състои от 10 души, което е минимумът според правилника на Народното събрание. Ако само един депутат изостави Сидеров, партията му вече няма да бъде парламентарно представена, а депутатите, избрани от листите ѝ, ще са със статут на независими. Практиката показва, че това е голяма крачка към маргинализирането на дадена политическа сили.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?