Разнобой в кабинета за "Белене"

Разнобой в кабинета за "Белене"

Само ден след като вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви, че проектът за АЕЦ "Белене" може да види бял свят, само ако бъде избран европейски инвеститор, енергийният министър Трайчо Трайков заяви във вторник, че при липса на подобен инвеститор България ще настоява за мажоритарен дял в централата, като Русия получи не повече от 20% и изплаща руския заем с електроенергия от бъдещите мощности.

Вече втора година България не може да намери финансиране за проекта, като единственото налично си остава руското. В края на миналата седмица Москва предложи заем на България от 2 млрд. евро, с които да продължи работата по проекта през тази и следващата година, докато не бъде намерен инвеститор.

Това трябва да стане чрез проекта компания, финансирана от Русия. Руснаците заявиха, че не искат държавни или корпоративни гаранции за заема, а дял от собствеността, като другата част от сумата бъде издължена, най-вероятно от бъдещия стратегически инвеститор.

"Моделът, който се разработва трябва да гарантира, че в нито един момент, независимо каква е схемата за дългово и дялово финансиране, няма да има възможност България да се окаже с по-малко от 50% дял в компанията ", заяви Трайков във вторник.

По-рано правителството обяви, че възнамерява да намали участието си в проекта до под 30%, като за останалите проценти намери инвеститори.

"Ние сме оптимисти и имаме всички основания да смятаме, че в проекта ще влезе стратегически инвеститор. Целта ни е, в най-лошия случай, ако не се намери стратегически инвеститор, България да запази 50 на сто от собствеността в централата", заяви Трайков.

Подобен беше моделът, следван от предишното правителство, което структурира 51% от проекта за държавната НЕК и 49% за стратегически инвеститор. Като такъв бе привлечена германската RWE, която обаче се оттегли в края на миналата година.

Моделът, който предстои да бъде предложен тези дни на Русия, би трябвало да съдържа определени гаранции, че и ние, и те ще имаме интерес да намерим външен стратегически инвеститор, увери министър Трайков.

"Въпросът е дали да приемем, че е възможен вариант останалите 50% да останат на Русия, или пък твърдо да е казано, че Русия може да има максимум 15%-20%, а останалото да ѝ се плаща с електроенергия от бъдещата компания. Може би това е вариантът, за който ние ще пледираме", каза Трайков.

Ако искаме финансиране, към което имаме условия, то трябва ние да го намерим, каза Трайков в отговор на въпрос дали има вариант Русия да намери европейско финансиране за централата.

Според министъра най-оптимистичният план е строителството на АЕЦ "Белене" да се възобнови на есен, ако дотогава Агенцията за ядрено регулиране одобри техническия проект и ако има споразумение с Русия,че работата продължава.

При посещението си в София миналия петък, руският енергиен министър и шефа на "Росатом" заявиха, че чакат до края на март България да даде отговор по предложения заем.

Преди ден министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че проектът за АЕЦ "Белене" може да види бял свят, само ако бъде избран европейски инвеститор. Конкурс за консултант, който да избира такъв инвеститор, пък бе обявен в петък.

Макар да твърдеше, че България няма нужда от тази централа и че първо трябва да се види дали проектът е рентабилен, в края на миналата година правителството обеща на Русия да продължи проекта, независимо, че до днес няма официално обявена оценка дали е рентабилен. Преди няколко дни премиерът Борисов каза, че ще продължим изграждането "Белене", а накрая ще кажем дали е изгоден.

Споделяне

Още по темата

Още от България