Разнобой в НДСВ по темата за коалицията

Министърът на държавната администрация Николай Василев и зам.-председателят на партията Николай Свинаров влязоха в понеделник в задочен спор по темата остава ли НДСВ в управляващата коалиция или ще мисли за изтегляне от нея.

Поучително е всички политически партньори от тройната коалиция  да прочетат отново подписаното между тях споразумение "изречение по изречение", заяви в Силистра Василев. Според думите му, докато НДСВ е член на коалицията, партията остава лоялна на кабинета и на премиера.

Същевременно в избирателния си район във Велико Търново зам.-председателят на партията Николай Свинаров заяви, че темата за излизането на НДСВ от тристранната коалиция може да бъде актуална след 1 януари 2007 г.

“Някои необходими елементи на взаимодействието между коалиционните партньори ще се коментират и се коментират постоянно от формирането на правителството. Темата “за” или “против” участието ни в тристранната коалиция преди 1 януари 2007 година няма да бъде в дневния ни ред”, допълни той.

Свинаров обясни още, че основна тема в заседанието на Политическия съвет на НДСВ във вторник ще бъдат мерките по Плана за действие във връзка с пълноправното членство на България в ЕС и прогнозира, че едва ли ще се стигне до номинация на кандидат-президент.

Според него номинациите за президентската кандидатура на НДСВ са свързани с проблемите около определянето на единен кандидат на десните сили и дали в президентските избори ще участва столичният кмет Бойко Борисов.

Ако не получим своевременен отговор на тези въпроси, ще преминем към издигане на собствена кандидатура, каза заместник-председателят на НДСВ.

За нас е особено важно още за първия тур да мобилизираме всички наши симпатизанти и да привлечем нови гласове извън НДСВ. Така ще опровергаем поръчковите социологически изследвания, че рейтингът на партията е между 2 и 3 процента, каза Свинаров.

В отговор на въпрос за възможността той да бъде кандидатът за президент на НДСВ, зам.-председателят на партията коментира, че като бивш военен министър отговаря на характеристиката за поста на държавния глава, който е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Всъщност всеки един от евентуалните кандидати за президентските избори на НДСВ има изключителното предимство да ползва международния авторитет на Симеон Сакскобургготски, подчерта още Свинаров.

Според източници на Mediapool, от НДСВ разчитат на кандидат-президентската кампания, за да започнат мобилизация на своите структури по региони с оглед предстоящите след година местни избори.

Още в неделя друг от зам.-председателите на партията – Милен Велчев – подчерта, че НДСВ ще има свой кандидат, но допълни, че ще мисли кого да подкрепи на втори тур. Така Велчев направи индиректно признание, че във вота партията му ще търси участието, а не спечелването на поста и че очевидно има друга цел.

Запознати твърдят, че това е една от причините и самият Велчев, и бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков да откажат номинацията. Самият Свинаров също не приема евентуално кандидатиране за президентския пост като възможност, а само като дискусия в рамките на факта, че е “един от зам.-председателите на партията”.

Споделяне

Още от България