Разнобой в правителството по искането ресторанти да работят и след полунощ на Нова година

Здравното министерство отхвърли идеята за удължено работно време

Марияна Николова проверява тайно заведенията, дегизирана като "таен клиет" Сн. Министерство на туризма

В индиректен дуел влязоха вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и здравния министър проф. Костадин Ангелов във вторник. Първо, рано сутринта Николова съобщи, че ще предложи за Нова година ресторантите в местата за настаняване да работят до 00:30 часа след полунощ. Привечер, през фейсбук, здравният министър Костадин Ангелов се обяви против идеята и се аргументира, че такова разхлабване e "некоректно". Така, става ясно, че, ако няма намеса на премиера искането на хотелиерите за удълженото работно време няма да стане факт, тъй като здравният министър няма да измени заповедта си.

По-късно и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация на свой ред емоционално контрира на Ангелов и заяви - "Ако държите на морала, платете ни за съсипания бизнес. Вирусът няма работно време".

Предложението

Предложението на Николова, което е по искане на бранша, е обсъдено днес с Националния оперативен щаб, здравните власти и правителството. Целта е гостите на хотелите да посрещнат спокойно празника, каза министърът на туризма.

"Предложението на бранша е поне до 12:30 да може да работи ресторанта в хотела, вместо да разнасят храни и напитки по стаите. Мисля, че това е е по-хигиенично. Това зависи от допълнителни обсъждания с премиера и щаба", заяви Марияна Николова пред бТВ.

Тя напомни, че капацитетът на гости в ресторантите се запазва 50% от местата, като не се допуска струпване на хора и забавни програми.

Като аргумент за смекчаване на мерките, Николова изтъкна, че по време на Коледните празници, както и на 8 декември - Студентският празник, в хотелите не е имало нито един сигнал за нарушения. Марияна Николова лично се уверила, че хотелиерите спазват правилата стриктно, след като се дегизирала като "таен агент".

"Аз лично се уверих и дори направих няколко проверки като таен клиент във Велинград - със спортно яке и качулка, където исках да видя дали се спазват часовете. Бях със спортно яке, качулка и маска. Проверката беше - влизам в хотела, минавам рецепцията, достъпвам ресторанта и поглеждам. Хората си вечеряха най-спокойно и най-нормално", разказа Николова пред бТВ.

По думите ѝ регулярните проверки, които се извършиха през декември, са показали, че и бизнесът, и туристите са дисциплинирани.

"На 24 и 25 декември нямам нито един сигнал за нарушение в бранша по отношение на спазването на противоепидемичните правила, включително предписаните правила в заповедта на министъра на здравеопазването за 50% от капацитета на ресторантите в хотелите и 22 часа за край на работното време", посочи Николова.

Тя допълни, че "един да допусне нарушение, това означава, че това ще бъде петно за целия бранш".

"За нас и всички граждани, както и за хората от бизнеса, най-важно е съзнанието. Ако ние в момента удържим и сме самодисциплинирани и спазваме трите Д-та, считам, че плавно след средата на януари ще можем да говорим и за разхлабваме мерките. В момента позволяваме само да работят ресторантите в хотелите. Бизнесът иска и ресторантите на другите места да работят, но това не е възможно за момента. Трябва да го направим, за да може постепенно браншът да се възстанови и да можем да отваряме ресторантите", коментира вицепремиерът.

Тя се закани да не се допускат тайни купони. Посочи, че контролните органи работят активно и има ли сигнали, веднага се препращат към компетентните институции.

Контра

"Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18 декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни", контрира през фейсбук здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той уточни, че Министерството на здравеопазването е изпратило официалното си становище до Министерството на туризма, във връзка с полученото по-рано писмо с предложението на Марияна Николова.

В конкретния случай аспектите, в които може да се разгледа тази молба, са два формален и морален, заявява още Ангелов.

Формалният - в сила е заповед от 18-ти декември, която регламентира работното време на ресторантите на територията на местата за настаняване. Не виждам основание тази заповед да бъде редактирана, добави Ангелов.

Моралният аспект е по-сложен. Голяма част от българските граждани ще прекарат новогодишната нощ по домовете си, спазвайки мерките коректно и съвестно. Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18 декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни. С последните думи, споделям своето лично мнение, добавя още Ангелов. 

Хотелиерите към Ангелов: Ако държите на морала, платете ни за съсипания бизнес

Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация мигом отговори на проф. Костадин Ангелов.

"Ако държите на морала - платете ни за съсипания бизнес", отговарят от съсловната организация. От БХРА припомнят, че формално, хотелите не са били затворени до 21 декември, но реално те не са можели да работят, тъй като работата на заведенията за хранене в тях е била забранена.

"Половинчатата ви мярка бе и незаконна, защото според Закона за туризма хотелите намат право да работят без действащ ресторант", коментират от съсловната организация.

"Формално и сега заведенията в хотелите са отворени, но реално никой не иска да плати, за да празнува с вечерен час, а работата с рестрикции не е пълноценна. Формално вирусът няма работно време и е също толкова опасен в 22.00 часа, както и в 00.30 часа", се посочва в съобщението.

От БХРА са категорични, че с постоянно променящи се мерки, липса на сигурност и предвидимост е бил съсипан един от ключовите сектори за българската икономика - туризмът.

"Затворете всичко, ако е въпрос на морал, но ни платете незабавно 20 на сто от оборота за декември и януари, както и 80 на сто от възнагражденията на нашите служители", заявяват от съсловната организация.

За зимния сезон

Относно зимния сезон министърът заяви, че в момента резервациите са на 30%, като в следващите месеци отново ще се разчита на български посетители.

Очакваме записвания в последния момент, както и гости от съседните страни Сърбия, Турция, Северна Македония, които могат да дойдат с кола, допълни Николова.

На въпрос за започналата ваксинация срещу Covid-19 вицепремиерът посочи, че е готова да се ваксинира публично и очаква в най-скоро време да има тази възможност. Не считам, че може да навреди на здравето, но всеки сам преценява, коментира Николова.

По отношение на туризма практиката показва, че антигенните тестове действат, заяви министърът. Вече редица хотели у нас правят бързи тестове на постителите си в опит да гарантират местата за настаняване като безопасни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?