Докато Кристина Спасова печели нови поръчки за над 540 000 лева

Разнобой в прокуратурата по проверката на пиарките на Мирослав Найденов

СГП втори месец не изпълнява указания да образува дело за пране на пари и длъжностно престъпление

Кристина Спасова

Втори месец Софийската градска прокуратура (СГП) не изпълнява указанията на Софийската апелативна прокуратура (САП), потвърдени и от Върховната касационна прокуратура (ВКП) – да образува дело за пране на пари и длъжностно престъпление по скандалния случай с внезапно забогателите пиарки на бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Това стана ясно от отговор на въпрос на Mediapool до говорителя на СГП Зорница Таскова, че след като тайно бе прекратена през април т.г., проверката отново е "висяща", защото е била възобновена от САП. Възобновяването пък е било потвърдено на 7 октомври от ВКП, тъй като е атакувано пред последната инстанция от Градската прокуратура.

По неофициална информация от държавното обвинение апелативните обвинители са дали указания на колегите си от долната прокуратура да образуват досъдебно производство, заради данни за пране на пари и длъжностно престъпление. Въпреки че това становище е споделено и от ВКП, неясно защо делото все още не е станало факт.

Същевременно, както Mediapool вече писа, през последните три месеца компанията на пиарката на бившия земеделски министър Мирослав Найденов – Кристина Спасова, е спечелила поръчки за над 540 хил. лв. без ДДС. Справка в регистъра за обществените поръчки показа, че след скандала с поръчката за създаване на профили във Фейсбук и Туитър по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за 50 000 лв., сега фирмата ѝ се е преориентирала към медийните поръчки по "Регионално развитие" и "Човешки ресурси".

Скандалът избухна през август 2012 г., когато разследване на вестник "Сега" показа, че общата фирма на Кристина Спасова и Лора Димитрова "Кей Ем Ком" печели обществена поръчка за 50 хил. лв. за създаване на профили на ПРСР в социалните мрежи.

Фирмата на двете момичета на по 24 и 25 години бе учредена с капитал 2 лв. на 26 септември 2011 г. - три месеца преди подписването на договора с Министерството на земеделието и храните. До юли 2012 г. Спасова вече е собственик на два офиса, закупени с лични средства без ипотека за 507 000 лева, а през юни "Кей Ем Ком" сключва и друга крупна сделка – за придобиване на 26% от капитала на завода "Био ем ди" срещу 390 000 лв. Като съдружник в "Био ем ди" Спасова е придобила собственост и в учреденото няколко месеца по-рано – през април, дъщерно дружество "Био ем ди-1".

В капитала на това дружество са апортирани над 450 декара поземлени имоти, като стойността им е оценена на 1.1 млн. лв. И след приемането на Спасова като съдружничка дружеството продължава да купува нови земи, а през юли е сключило и договор за аренда на земя с община Берковица.

Малко след отказа на СГП да образува досъдебно производство през април, през юни прокуратурата свали още една тежест от плещите на Мирослав Найденов, съобщавайки, че няма данни за престъпление в проведения скандален разговор между него, бившия премиер Бойко Борисов и бившия градски прокурор Николай Кокинов в дома на Борисов в Банкя.

Кристина Спасова най-вероятно е въпросната "Криси", която изплува от въпросния разговор между Борисов, Кокинов и Найденов, проведен през април т.г. От записа се чува как Кокинов разказва "клюки" от Съдебната палата на Найденов, които могат да му дадат насоки как да действа по заведеното срещу него дело за подкуп, злоупотреба със служебно положение и принуда, по което към момента от СГП отказват каквато и да е информация.

"А за другото дело, за медийните поръчки, чух една клюка, която ако искаш ще ти я кажа, ако искаш няма да ти я кажа", казваше Кокинов на Найденов и му обясняваше как прокуратурата "май" е предложила сделка на "девойките, една от които е дамата, с която живееш". Сделката е "да свидетелства срещу тебе, за да не ѝ повдига обвинение".

Мирослав Найденов показа, че е доста притеснен от тази "клюка", но обясни, че не се съмнява в "Криси, която е разпределяла парите на земеделското министерство към медиите". Бойко Борисов също се намесваше, казвайки на Найденов, че има проблем, защото става дума за "европейски пари".

Бившият премиер освен това смяташе, че Найденов едва ли би имал проблем с бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов, основен свидетел на прокуратарата по обвиненията в подкуп и принуда.

"Оня не ти е проблем, сто пъти съм ти казал, още миналата година съм ти казал. Човек, който пет пъти си е сменил показанията, заради такъв кошаревски свидетел не могат да те вкарат у затвора. Адвокатите ще искат да го изследват луд ли е, не е ли, колкото и да натискат в тая посока, минали са три години и половина. Проблем е тая, която може да те накисне по най-безобразния начин", каза тогава Борисов на Найденов в скандалния разговор.

Ден преди да изтече този запис, бившият земеделски министър получи статут на защитен прокурорски свидетел, след като заяви в телевизионно интервю, че по разпореждане на Цветанов незаконно са подслушвани министрите от кабинета "Борисов".

Споделяне

Още по темата

Още от България