Разнобой за енергийното преструктуриране

Разнобой за енергийното преструктуриране

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков демонстрира в сряда, че не е привърженик на идеята електроенергийните дружества да се обединят в нова структура след разформироването на “Българския енергиен холдинг“, в който влизат НЕК, Електросистемния оператор, АЕЦ “Козлодуй“, ТЕЦ “Марица Изток 2“, мини “Марица Изток“, “Булгаргаз“, “Булгаргаз холдинг“ и “Булгартел“.

Това виждане за преструктуриране на държавната енергетика след закриването на определената като “паразитна структура“ БЕХ бе представено от заместничката на Трайков Мая Христова в негово отсъствие. Тогава Христова посочи, че целта на такъв модел е стабилизирането на НЕК, която ще е лидер в обединението, и превръщането ѝ във водещ търговец на ток

Според Трайков обаче предложената от Христова структура крие рискове.

“Моят инстинкт е против вкарването на едно място на дружества само за постигането на някаква странична цел. Макар че би могло и да има рационал“, каза Трайков.

Той допълни, че при такъв модел трябва да се види дали НЕК да е най-отгоре, или всички дружества да са хоризонтално разположени в новата структура.

“Трябва да устоим на изкушението да хвърляме добри пари след лоши пари“, коментира министърът след заседанието на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм.

На него бяха поканени и регионалните мениджъри на трите електроразпределителни дружества, управлявани от мажоритарните собственици германската Е.ОН, австрийската ЕВН и чешката ЧЕЗ – съответно Гюнтер Шуберт, Йорг Золфернер и Ян Вавера.

Тримата защитиха позициите на компаниите си да реинвестират досегашните печалби на дружествата в България, вместо да разпределят дивидент, от който 67 на сто би бил изведен извън страната, вместо да създава работа на местните фирми.

Шуберт заяви, че Е.ОН вече е гласувала разпределение на дивидент за 2009 г. и размерът за държавата ще е 5 млн. лв. Золфернер и Вавера допълниха, че за ЕВН и ЧЕЗ предстои да се вземе решение от акционерите.

Представителят на германската компания отново заяви липсата на интерес към покупката на миноритарния дял, изразявайки предпочитанията за оставане на държавата като съакционер, отколкото продажбата на участието ѝ.

Трайков заяви, че регулаторният одит, подхванат от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в електроразпределенията и в НЕК, ще трябва да приключи до момента на обсъждане на новите тарифи на тока от 1 юли.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?