Разногласия в антиджихадистката коалиция за заловените бойци на "Ислямска държава"

Разногласия в антиджихадистката коалиция за заловените бойци на "Ислямска държава"

Държавите от коалицията за борба с "Ислямска държава" имат сериозни разногласия по въпроса каква да бъде съдбата на заловените джихадисти, съобщават информационните агенции.

Външните министри на около 30 държави от коалицията се събраха на среща във Вашингтон в четвъртък, за да обсъдят следващите стъпки срещу джихадистката групировка, след като Турция предприе военна операция в Североизточна Сирия миналия месец, а САЩ обявиха намаляване на присъствието си в зоната.

"Ислямска държава" (ИД) загуби почти всичките си територии в Сирия, а американските сили убиха лидера ѝ миналия месец. Въпреки това групировката продължава да бъде смятана за глобална заплаха, отбелязва Ройтерс.

Въпросът какво да се прави с около 10 000 бойци на ИД, задържани в Североизточна Сирия, както и техните семейства, е сред основните грижи на коалицията.

"Никой не трябва да очаква САЩ или някой друг да реши проблема", заяви американският координатор за борбата с тероризма Нейтън Сейлс, цитиран от Ройтерс.

Вашингтон иска бойците да бъдат изпратени обратно в родните си държави, където да бъдат съдени или рехабилитирани. Европа не иска да съди бойците на ИД на своя територия, като изтъква като причина трудностите в събирането на доказателства, опасенията за обществено недоволство и рискът от терористични нападения на европейска земя.

"Тези бойци остават сериозна заплаха", каза Нейтън Сейлс и призна, че има различни мнения за това кой е най-добрият начин за решаване на проблема.

Сейлс предупреди, че относително стабилната ситуация с чуждестранните бойци в Сирия, държани в затвори, охранявани от съюзниците на САЩ - сирийските кюрди, може да не продължи дълго. "Всички знаем, че ситуацията в Сирия може да се промени за един миг", каза той.

Американският държавен секретар Майк Помпейо откри срещата с призив към страните да приемат обратно хилядите чуждестранни бойци, задържани в Ирак и Сирия.

Помпейо увери, че САЩ ще продължат да предвождат коалицията срещу ИД. По думите му убийствата на лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади и неговия заместник показват, че няма вакуум в американското предводителство. Помпейо каза, че коалицията трябва да се съсредоточи и върху присъствието на "Ислямска държава" в региона на Сахел и Западна Африка, информира ДПА.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан повтори позицията на Париж, че бойците трябва да бъдат изправени пред правосъдието възможно най-близо до престъпленията, които са извършили, тоест да не бъдат връщани в родните си страни, посочва Ройтерс.

Турция започна да депортира тази седмица задържани от турските сили джихадисти в родните им държави.

Споделяне

Още от Свят