Разногласия в Бундестага за членството на България и Румъния

Разногласия в Бундестага за членството на България и Румъния

В статия, озаглавена "Необичаното членство", германското списание “Шпигел” съобщава, че на 5 април правителството в Берлин ще гледа проектозакона за ратифициране на българското и румънското членство в Европейския съюз. В статията, цитирана от радио Дайче веле, се посочва, че в Бундестага има разногласия по повод на членството на България и Румъния в ЕС.

"Досега изглеждаше така, сякаш ратификацията на договора за членство е обикновен административен акт, чиста формалност, само че колкото повече приближава срокът, толкова по-голям става ропотът от страна на онези, чието съгласие е отдавна планирано. Все повече депутати се питат защо в клуба трябва да се допускат две страни, които са не само сред най-бедните в Европа, но и сред най-корумпираните. Недоволството се усеща предимно в най-малката от трите управляващи партии. По-голямата част от 46-те баварски депутати смятат, че бързото приемане на София и Букурещ ще бъде фатална грешка и тъй като никой не иска да критикува канцлера открито, един процедурен въпрос се използва като повод за ясен израз на негодувание". Това пише "Шпигел", като има предвид ратификацията на договора за членство, която най-напред трябва да бъде одобрена от федералното правителство.

В статията се цитира водач на депутатите от Християнсоциалния съюз, Петер Рамзауер, който казва, че ще бъде грешка, ако правителството одобри ратификацията преди да излезе следващият доклад на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния. Друг депутат от Християнсоциалния съюз, Томас Зилберхорн също предупреждава: "Ние трябва най-малкото да изчакаме, за да видим дали поставените от самите нас критерии ще бъдат спазени. Не можем сега да си затворим и двете очи."

Коментарът на "Шпигел" гласи: "Съпротивата е замислена като демонстрация - дотук и не повече." Дори и да не мислят сериозно, че в крайна сметка Бундестагът би могъл да каже "не", тези депутати искат поне да дадат ясен сигнал. След приемането на България и Румъния в ЕС

Германия няма да даде подкрепата си за други страни от Югоизточна Европа. Ако Бундестагът отхвърли ратификацията, това би било провал за ЕС, който иска това членство, но и за федералното правителство, подписало чинно всички досегашни договори.

В статията се цитират и депутати, подкрепящи категорично членството на България и Румъния в ЕС. "Не мога да си представя, че ратификацията ще се провали", казва за "Шпигел"шефът на фракцията на Християндемократическия съюз Фолкер Каудер. Заместник външният министър и социалдемократ Гернод Ерлер заплаши: "Никой в Бундестага няма да се осмели да откаже ратификацията на договорите за членство."

След като припомня, че скептиците по повод по-нататъшното разширяване на ЕС дават все пак доста ясни сигнали, "Шпигел" обобщава - "Налице е основна промяна в настроенията."

Десетилетия наред Германия беше поддръжник на все нови и нови членове на ЕС, печелейки от мира и от свободната търговия, само че провалът на Европейската конституция, конкуренцията на евтина работна ръка от приетите в ЕС през 2004 г. Десет нови страни и вероятността от нови кандидати развалиха апетита на мнозина германци. Дори и сега актуалните две страни кандидатки не будят особено доверие.

В последния си доклад от декември Европейският парламент се учудва на наглата организирана престъпност в България. Брюксел е обезпокоен от големия брой убийства по улиците, каза говорителката на комисаря по разширяването Оли Рен. Румъния пък е на 85-о място по степен на корупция, малко след Сирия и Буркина Фасо, показва изследване на организацията "Трансперънси интернешънъл".

"Още тази година трябва да се задвижат много неща", предупреди говорителят по европейските въпроси на социалдемократическата фракция Аксел Шефер, който се завърна миналата седмица от София. "Ние обаче искаме да ратифицираме договора", добавя той.

Сп. "Шпигел" цитира и колегата му от социалдемократическата фракция в Бундестага Михаел Рот, според когото членството на България и Румъния може да се отложи с една година. В края на статията накратко се представя апелът на 23-ма германски социалдемократи от Европейския парламент, които призовават към това да не се правят отстъпки пред България и Румъния. Запазването и дееспособността на ЕС ще имат в бъдеще предимство пред разширяването му, се казва още в апела на евродепутатите, цитиран от сп. "Шпигел".

Още по темата
Още от България

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?