Разногласия за Грузия и Молдова помрачиха конференцията на ОССЕ

Разногласията във връзка с намесата на Русия в страни с конфликти като Грузия и Молдова помрачиха конференцията на Организацията за сигурност сътрудничество в Европа (ОССЕ), посочва агенция АП в репортаж за приключващата днес министерска среща в Маастрихт на 55-членната организация.

Подписването на заключителен документ от конференцията на външните министри зависи от намирането на приемливи формулировки за ситуацията в тези две страни, твърдят официални представители, цитирани от агенцията, предаде БТА.

Вчера и. д. президент на Грузия Нино Бурджанадзе обвини Русия, че подкопава суверенитета на нейната страна чрез подкрепата, която оказва на сепаратистите в две грузински провинции. Впоследствие руският външен министър Игор Иванов отхвърли критиките на Бурджанадзе, като заяви, че Русия не се меси във вътрешните работи на Грузия и че желае добри отношения с Тбилиси.

Проблем за Русия бе и обстановката в Молдова, където Москва се опитва да участва в решаването на конфликта в Приднестровието, довел до кръвопролитна кратка война през 1992 г. АП посочва, че ръководството на ОССЕ е успяло да убеди молдовския президент Владимир Воронин да отхвърли руския план за широка автономия на Приднестровието, чието население е рускоезично. Агенцията коментира, че това силно е разгневило президента на Русия Владимир Путин.

Днес държавният секретар на САЩ Колин Пауъл пристига в Маастрихт за участие в 11-ата министерска среща на ОССЕ, чието заключително заседание ще бъде председателствано от българския външен министър Соломон Паси. От 1 януари 2004 г. България поема председателството на ОССЕ.

Споделяне

Още от Свят