Разногласия за Северна Корея довели до раздялата на Тръмп с Тилърсън

Разногласия за Северна Корея довели до раздялата на Тръмп с Тилърсън

Разногласия за подхода на САЩ в конфликта около ядрената програма на Северна Корея са довели до решението на американския президент Доналд Тръмп да смени държавния секретар Рекс Тилърсън, предаде Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Според агенцията Тилърсън отдавна е подкрепял преговорите с Пхенян за голямо неудоволствие на Тръмп, който искал да продължи да оказва натиск, преди да приеме покана за среща с Ким Чен-ун.

Това довело до опасения, че държавният секретар може да е прекалено склонен на отстъпки пред Северна Корея и през последните седмици Тръмп изготвил план за замяната на Тилърсън с директора на ЦРУ Майк Помпейо. Сред ключовите цели на плана било, той да бъде сменен, преди да се продължи работата по севернокорейския въпрос.

Тилърсън не бил осведомен за решението на Тръмп да приеме севернокорейската покана за среща с Ким Чен-ун. Държавният секретар на САЩ бил поканен да подаде оставка по време на посещението си в Африка, преди да посети Нигерия и Чад и помолил да се изчака завръщането му в страната, преди да бъде обявено, че ще бъде сменен на поста. 

Американските гласоподаватели също са разделени по въпроса дали Тръмп трябва да се срещне с Ким без предварителни условия за премахването на ядрената програма на КНДР, показва публикувано в сряда проучване на изданието "Политико" и компания "Морнинг кънсълт", цитирано от Йонхап.

41 на сто подкрепят среща без предварителни условия, а 36% смятат, че двамата лидери трябва да се срещнат само, ако Ким направи предварителни отстъпки. 24 на сто нямат мнение. 45% от избирателите в САЩ вярват, че президентът може да се справи със севернокорейския въпрос, показва друго проучване. 16 на сто му нямат особено доверие, а 31% - никакво.

Споделяне

Още от Свят