Разногласията между САЩ и Русия за конфликта в Сирия остават

Разногласията между САЩ и Русия за конфликта в Сирия остават

Американският държавен секретар Хилари Клинтън отхвърли руското предложение за нова резолюция за Сирия на Съвета за сигурност на ООН като безсмислено и беззъбf, предаде ББС в неделя. Тя се срещна с руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров по време на провеждащата се във Владивосток среща на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. Клинтън не изключи също така да продължат разногласията между двете страни за въпроса за разрешаване на гражданския конфликт в Сирия, който продължава да взема кървави жертви.

Русия твърди, че иска одобрението на Съвета за сигурност за мирен план, договорен през юни в Женева. Той призоваваше за примирие и политически преход в страната. Според Хилари Клинтън, резолюция, която не предвижда последствия, ако не бъде спазена, би била игнорирана от сирийския президент Башар Асад, който отказва да се оттегли от власт въпреки нарастващото недоволство срещу него в страната.

"Трябва да гледаме реалистично на нещата. Не виждаме сходство във възгледите и тази ситуацияможе да продължи", коментира Клинтън, цитирана от Ройтерс.

Тя обаче подчерта, че независимо от липсата на договореност с Русия, американските власти ще продължат сътрудничеството си със страните със сходни на САЩ позиции в подкрепа на сирийската опозиция в борбата ѝ против режима на Башар Асад.

Правозащитни организации в Сирия твърдят, че над 160 души са загинали при последните боеве в страната. Правителствени военновъздушни атаки са убили много хора в северния град Алепо, където е засегната и тръба за водоснабдяване. Междувременно държавната телевизия показа кадри, на които правителствените части опустошават държани от бунтовниците райони южно от столицата Дамаск. На кадрите се вижда също как някои от жителите ги приветстват и скандират в подкрепа на армията и режима.

Конфликтът в Сирия продължава от март 2011 г. За това време по данни на местните власти, са загинали около 8 хил. души, но цифрите на ООН са далеч по-големи – 17 хил. жертви. Западните страни и редица арабски държави настояват за оттеглянето на Асад, което според тях ще спре насилието в страната. Русия и Китай обаче смятат, че външна намеса в Сирия може да доведе до разрастване на конфликта.

Споделяне

Още от Свят