Разногласията в ЕС по бъдещето на правилата за преразпределяне на бежанците остават

Разногласията в ЕС по бъдещето на правилата за преразпределяне на бежанците остават

Разногласията между страните членки на Европейския съюз за бъдещето на правилата за преразпределяне на бежанците остават, признаха участници в срещата на министрите на вътрешните работи на 28-те в петък в Брюксел, предаде Франс прес.

Има все още много разногласия по въпроса, каза германският вътрешен министър Томас де Мезиер в отговор на журналистически въпрос какви правила за разпределяне на бежанците ще въведе ЕС, след като през септември догодина изтече крайният срок за прилагане на плана за разселване на кандидати за убежище от Италия и Гърция в други държави от ЕС.

Принципът на задължителните квоти, съдържащ се в този план, беше оспорен от някои европейски страни, отказващи да го прилагат. Други държави приемат квотите, но бавно изпълняват плана. Резултатът е, че за две години са били пренастанени едва 7500 от предвидените 160 000 бежанци.

Европейските страни са длъжни да изпълнят този план, но ЕС вече обмисля нови правила, които ще се прилагат след 2017 г., като иска те да бъдат одобрени от всички държави членки.

Имахме открита и на моменти много пламенна дискусия по въпроса, каза словашкият министър на вътрешните работи Роберт Калиняк, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Задължителното пренастаняване, което Словакия и Унгария оспорват пред Европейския съд, не е толкова ефикасно, колкото очаквахме. Ето защо ние сме принудени да предложим нови начини за постигане на същата цел, заяви Калиняк.

Словашкото председателство предложи в бъдеще ЕС да се откаже от всякакъв механизъм, задължаващ страните да приемат кандидатите за убежище, идващи от залети с бежанци държави членки на съюза. Словакия предлага да се даде възможност на всяка страна членка да помага както иска на изпадналите в затруднение държави, било то като окаже финансова помощ или като изпрати експерти.

За мен е ясно, че трябва да бъде засвидетелствана минимална солидарност и всяка страна членка да участва ефективно в приема на бежанци, заяви германският вътрешен министър по повод словашката идея.

Страни като Италия и Малта, които са на първа линия на бежанската вълна, изразиха вече възражения пред "гъвката солидарност", която предлага Словакия. Италианският вътрешен министър Анджелино Алфано дори каза, че това е истинска подигравка. Италия няма да приеме подобно предложение, даде да се разбере той.

Алфано допълни, че преди да мисли за бъдещи правила, ЕС трябва да изпълни сегашния план.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?